Volledig scherm
© RGBStock.com

Veel meisjes in gesloten instellingen na seksueel geweld

Verreweg de meeste meisjes die in de gesloten jeugdzorg verblijven, zitten daar om hulp te krijgen vanwege ervaringen met seksueel geweld. Het ging in 2016 om zeker 85 procent van de meisjes in de gesloten hulp, omgerekend 680 meisjes. Gesloten jeugdhulpinstellingen zijn eigenlijk bedoeld voor jongeren met ernstige gedragsproblemen.

Dat blijkt uit een rapport van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Herman Bolhaar, dat dinsdag is gepubliceerd. Omdat het onderzoek veel tijd kostte, is 2016 het meest recente jaar. Bij jongens gelden heel andere cijfers dan voor meisjes. Zij komen bijna nooit in een gesloten instelling terecht nadat zij te maken hebben gehad met seksueel geweld.


De Nationaal Rapporteur vindt het ,,heftig dat van een bijzonder groot aantal kinderen de problematiek na seksueel geweld dusdanig oploopt dat hun vrijheid wordt beperkt door opname in een gesloten instelling''. De reden dat slachtoffers van seksueel geweld in een gesloten jeugdzorginstelling zitten, kan Bolhaar niet zeggen. Hij wil hier meer onderzoek naar. Het zou voor een deel kunnen gaan om seksuele uitbuiting door loverboys, die de meisjes in hun greep willen houden. Toch verklaart dit niet het hoge aantal, aldus een woordvoerster. Ook adviseert Bolhaar de overheid om meer informatie bij te houden over de hulp die slachtoffers van seksueel geweld ontvangen. Dat wordt nu niet geregistreerd. 


Uit het onderzoek blijkt ook dat naar schatting elk jaar zo'n 20.000 kinderen tussen de twaalf en zeventien jaar te maken krijgen met ernstig seksueel geweld, zoals verkrachting. Dat aantal is de laatste vier jaar afgenomen. Hoewel dat een goed teken is, denkt Bolhaar dat vormen van seksueel geweld via internet nu vaker voorkomen. Hij pleit ook hier voor meer onderzoek.

  1. Justitie wil stelende butler van Huis ter Duin 1,5 jaar achter tralies

    Justitie wil stelende butler van Huis ter Duin 1,5 jaar achter tralies

    Het Openbaar Ministerie in Den Haag eist tegen de ‘stelende butler van hotel Huis ter Duin', Marcel J., 30 maanden cel waarvan 12 maanden voorwaardelijk. De door de officier van justitie ‘geslepen diamantendief’ genoemde butler zegt zelf dat hij in een roes de juwelen stal van zijn baas en haar vrienden. En ze daarna verwisselde voor nepdiamanten zodat de slachtoffers niks merkten. ,,Ik werkte heel hard en werd op een voetstuk geplaatst. En daar ben ik de mist in gegaan.” Marcel vond dat hij te weinig verdiende en zegt spijt te hebben.