Volledig scherm
© Melanie Plaggenmarsch

Veel te vroeg geboren Jelle krijgt toch zijn uitvaart

De piepkleine Jelle krijgt de uitvaart waar zijn ouders zo op hoopten. Binnen een dag is er via een crowdfundingspagina meer dan genoeg geld ingezameld, bieden uitvaartondernemingen aan om te helpen en kan het jongetje dat vandaag wordt geboren en ook zal overlijden wel bij de verzekeraar terecht.

Quote

De ouders zijn heel erg overwel­digd door alle reacties. Daarmee wordt hun kindje erkend. Daar ging het om. Ze hebben een hart onder de riem gekregen

Melanie Plaggenmarsch

Het scheelt het gezin uit de provincie Utrecht flink wat zorgen op een emotionele dag. Jelle heeft een ernstige hersenafwijking, waardoor hij veel te vroeg - met 22 weken - wordt geboren en niet levensvatbaar is. Wanneer zijn kleine lijfje in zijn moeders armen ligt, zal hij overlijden. Het is de zevende keer dat zijn moeder in verwachting is, maar er is maar één levende grote zus.

Het gezin wil het kleine jongetje een waardig afscheid geven, maar dat bleek lastig. Ze kregen nul op rekest bij de verzekeraar, waardoor ze zelf op moesten draaien voor de kosten voor de kist, de dienst, de plek, het vervoer en dergelijke. Dat loopt al gauw op naar de 5000 euro.

Dat stelt Melanie Plaggenmarsch, fotografe van Stichting Still dat kosteloos foto's maakt van kinderen die ziek zijn of na hun geboorte snel overlijden en die contact heeft met het gezin. Ze kon het niet langer aanzien en richtte een crowdfundingspagina op. Inmiddels is er meer dan 6.200 euro binnen. ,,Daar zijn we superblij mee", laat Plaggenmarsch weten. ,,De ouders zijn heel erg overweldigd door alle reacties. Daarmee wordt hun kindje erkend. Daar ging het om. Ze hebben een hart onder de riem gekregen."

Quote

Er moet sprake zijn van een ongelukkig misver­stand

Woordvoerder ASR

Ongelukkig
Volgens de Hardenbergse werd het gezin in eerste instantie afgewezen door de verzekeraar, omdat Jelle te jong zou zijn om erkend te worden. Pas met 24 weken kun je een kindje aangeven.

Verzekeraars De Amersfoortse en Ardanta, ondergebracht bij ASR verzekeringen, herkennen zich niet in het verhaal. ,,Er moet sprake zijn van een ongelukkig misverstand", stelt woordvoerder Anita Wassink, die laat weten dat het 24-weken beleid niet wordt gehanteerd. ,,Kinderen zijn altijd meeverzekerd. We begrijpen niet waar die conclusie vandaan komt. We weten niet hoe de vork exact in de steel zit. We gaan achterhalen wat er is gebeurd. We vinden het heel vervelend voor de ouders van Jelle dat zij zich in deze moeilijke periode druk moeten maken over hun verzekeringen."

De Amersfoortse heeft de ouders via Stichting Still uitgenodigd om met contact op te nemen als zij daaraan toe zijn. Ook het Verbond van Verzekeraars spreekt van een hele uitzonderlijke situatie. ,,Er is vorig jaar juist afgesproken dat er in alle gevallen een passende uitvaart geregeld wordt. Het enige wat ik kan bedenken is dat het gezin geen verzekering had afgesloten, want normaal wordt bij een gezinspolis altijd geholpen", aldus Paul Koopman.

Geen zorgen
Plaggenmarsch laat weten dat de verzekering niet meer nodig is. ,,We betalen de uitvaart van het geld dat via de crowdfunding binnen is gekomen. Het geld dat we overhouden is voor de volgende ouders die in de hoek gedrukt worden. Deze ouders hebben nu voor de geboorte in ieder geval geen zorgen meer over de uitvaart."

Het gezin is niet om een reactie gevraagd omdat zij op het moment van schrijven hun kindje ter wereld brachten. Update: Het jongetje heeft na zijn geboorte de naam Boaz Flynn Jelle (roepnaam Boaz) gekregen.

  1. Enige genderneutrale nijlpaard ter wereld overleden in dierenpark Wildlands Emmen

    Enige genderneu­tra­le nijlpaard ter wereld overleden in dierenpark Wildlands Emmen

    In het Wildlands-dierenpark in Emmen is het 11-jarige nijlpaard Hasana overleden. Omdat de dood van het dier onverwacht kwam en het park wilde weten hoe zij was gestorven, is ze overgebracht naar de Universiteit van Utrecht. Daar bleek iets heel bijzonders: Hasana bleek genderneutraal te zijn met zowel vrouwelijke als mannelijke kenmerken. Het is voor zover bekend het enige nijlpaard dat ooit met deze kenmerken is vastgelegd.