Volledig scherm
Vier gewonden bij steekpartij in Reutum. © Jack Huijgens / News United

Verbazing bij moeder: moordenaars van zoon Roelof (22) zaten samen aan kerstdiner

Familieleden van de in 2017 doodgestoken Roelof Esman maakten zich vanmiddag boos bij het gerechtshof in Arnhem. Roelof werd destijds neergestoken bij een barbecuefeest, bedoeld als aftrap voor de bouwvakvakantie, nabij camping De Molenhof. Twee broers uit Glanerbrug werden hiervoor aangehouden.

Hoe kan het, vroeg de familie van Esman aan de rechters in hoger beroep, dat de daders in één gevangenis zitten? Dat ze een tijdje zelfs op één cel vertoefden en samen aan het kerstdiner zaten? ,,Wie kan mij antwoord geven?", riep de moeder van de Winterswijker uit. De voorzitter van het hof reageerde deze week dat hij dat niet wist en daar ook niet over ging.

Hij kon de familieleden alleen melden dat de inhoudelijke behandeling van de zaak vertraging heeft opgelopen door een wraking van de raadsheer-commissaris. Getuigenverhoren zijn uitgesteld. De wrakingskamer behandelt die zaak vrijdag. ,,Kan ik daar bij zijn?", vroeg de moeder. ,,De zitting is openbaar’’, reageerde het hof.

Verdachten

Anders dan de elf nabestaanden die naar het hof waren afgereisd, verschenen de verdachten, de broers Frank en Ruud ter H. niet op de pro-formazitting. De rechtbank veroordeelde beide broers eerder tot twaalf jaar cel voor doodslag van Roelof Esman (22) en een poging tot doodslag op diens drie jaar oudere broer Angelino. De oudste verdachte  zou de dodelijke steekwonden hebben toegebracht, de jongste had volgens de rechtbank een gelijke rol gehad.

De verdachten kregen in augustus 2017 ruzie met de broers uit Winterswijk in café Antje & Billie in Reutum. Het eetcafé ligt precies voor de ingang van Camping De Molenhof. Nadat een gevecht binnen was gesust, zouden ze een mes uit de keuken van het café hebben gepakt en de broers buiten in hun rug hebben gestoken. Roelof overleed ter plekke, zijn broer raakte gewond en belandde in het ziekenhuis. 

Volledig scherm
De politie is bezig met sporenonderzoek na de moord in café Antje & Billie in Reutum in augustus 2017. © Alphons Weierink
 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.