Verbazing over klimverbod hunebedden: ze vallen toch niet om?
Een hunebed is geen klimrek, het is een grafmonument. Die boodschap willen de beheerders van de Drentse hunebedden de komende tijd op allerlei manieren overbrengen. Zondag onthulden ze een bord: ‘hunebed niet beklimmen’.
Het bord werd onthuld bij het grootste hunebed van Nederland, pal naast het Hunebedcentrum in Borger. Pal erachter klommen vier jongeren lustig over het enorme grafmonument. „Maar ze vallen toch niet om?” , is hun reactie.
Ook ouders zijn niet direct overtuigd van de noodzaak van een klimverbod. Pas als wordt uitgelegd dat een hunebed een graf is, wordt dat anders. John van der Borg uit Berkel Rodenrijs: „Het voelt niet als een begraafplaats. Voor kinderen is het een uitdaging. Zo’n bord helpt ook niet echt, denk ik .” Andere geluiden zijn er ook. Maurice Lensen uit Brunssum ziet het hunebed wel als een graf, maar het bord geeft volgens hem de verkeerde boodschap. „Met ‘niet beklimmen’ ben je er niet. Je moet duidelijk maken dat er mensen begraven zijn.”
Dringend verzoek
Het bord is overigens geen officieel verbodsbord, meer een dringend verzoek aan de pakweg 100.000 mensen die jaarlijks de ‘berg stenen’ bij het hunebedcentrum beklimmen. De onthulling is de start van een campagne om respect te kweken voor de laatste rustplaats van onze ‘eigen’ voorvaders. Tenslotte zijn de graven zo’n 5000 jaar oud.
Het Drentse Landschap en Staatsbosbeheer, de beheerders van de 52 Drentse hunebedden, zijn niet van plan een hek om de stenen te gaan zetten. „De belevingswaarde moet overeind blijven”, zegt Teddy Bezuijen, hoofd terreinbeheer. Volgens hem is een echt verbod niet te handhaven en zijn de bordjes ook niet bedoeld om ‘tenminste iets gedaan te hebben’. Maar soms klauteren er zo veel kinderen op het hunebed van Borger dat het monument zelf niet meer te zien is.
Directeur Hein Klompmaker van het Hunebedcentrum meldt dat er regelmatig ongelukken gebeuren. „Als er door dit nieuwe bord 80 van de 100 kinderen niet meer op de hunebedden klimmen, ben ik heel blij.”Het balletje is gaan rollen door een bezoek van een groep indianen, die schande sprak van de manier waarop de Nederlanders met de graven van hun voorvaderen omspringen. De Drentse zanger Egbert Meyers verwoordde dat gevoel bij de onthulling: „Hoe beschaafd zijn we als we gaan barbecuen tussen de stenen van een hunebed of er een verfbus op leegspuiten?”
Of er uiteindelijk waarschuwingsbordjes komen bij alle hunebedden, hangt af van het effect van het zondag onthulde eerste exemplaar. Dat bordje zorgde er in ieder geval een paar uur voor dat niemand meer de stenen durfde te beklimmen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Wat vieren we op Hemelvaartsdag?
In het voorjaar staan er regelmatig vrije dagen op de agenda, dankzij een handjevol nationale feestdagen. Op 26 mei is Hemelvaartsdag aan de beurt, maar wat vieren we dan eigenlijk? En wat kan je doen op deze lentedag? -
Politieauto botst op drachtig hert, twee babyhertjes overleefden de klap niet
Agenten zijn vanmorgen met hun auto tegen een overstekend hert gereden. Het moederhert en twee babyhertjes overleefden de klap niet. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
-
Veel slachtvarkens en bloeddonoren besmet met hepatitis E: ‘Virus uit de stal komt zo op ons bord’
Veel slachtvarkens en en een groeiend aantal bloeddonoren zijn besmet met hepatitis E. Dat blijkt uit cijfers van bloedbank Sanquin en de Universiteit Utrecht. Het virus waart rond bij 90 procent van de varkensstallen. Veel besmette dieren worden bovendien aangeleverd voor de slacht. -
Eerste liefde was gelijk ware liefde voor Hainz en Minie: nu zijn ze 60 jaar getrouwd
Een telefoontje waarin hij Minie Keemers uitnodigde voor een toneelavond. Daarmee legde Hainz Wentrup in 1956 de basis legde voor hun diamanten huwelijk. -
PREMIUMvan wieg tot graf
Die ene keer dat Piet (86) en Mark Rutte ruzie hadden, maakte de premier het goed: ‘Ik zat fout’
In de rubriek Van Wieg tot Graf vertellen wij het verhaal achter een overlijdensbericht. Vandaag het levensverhaal van Piet van der Toorn (86). Hij was tot op hoge leeftijd de persoonlijke chauffeur van Mark Rutte.