Verdachte in zaak klaphamer (waarbij 12-jarige Bram overleed) stak ontvlambaar poeder zelf aan
VideoDe man die tijdens oud en nieuw betrokken was bij het drama met de klaphamer, waarbij de 12-jarige Bram om het leven kwam, heeft het ontvlambare poeder zelf met een aansteker aangestoken. Daarbij heeft hij volgens experts risico's genomen.
Op de laatste dag van 2021 liepen drie jongens overdag langs een woning in Haaksbergen toen het misging. Een man sloeg met een klaphamer op een chemisch mengsel. Door de klap vlogen stukken metaal in het rond en kwam de 12-jarige Bram om het leven. Een andere jongen van 11 raakte ernstig gewond. De bewoner van het huis die de klaphamer bediende, wordt verdacht van dood door schuld. Hij zat drie dagen vast.
Een klaphamer is een traditie in verschillende Twentse dorpen. Het is een installatie - soms zelfgebouwd - waarbij een zware hamer slaat op een metalen plaat waarop een ontvlambaar poedermengsel ligt. Door de knal van de hamer ontstaat een explosie.
In verklaringen van getuigen staat dat de man die de klaphamer bediende, eerst met een aansteker het ontvlambare spul probeerde aan te steken. Gelijk daarna knalde de hamer erop en volgde de explosie. Dat de verdachte het mengsel onder de klaphamer eerst wilde aansteken, is niet volgens de instructies, zeggen experts.
De tekst gaat verder onder de foto.
‘Om blindgangers te voorkomen’
Advocaat Janbart Kalk van de verdachte zegt dat het klopt dat zijn cliënt met de aansteker het poeder wilde ‘laten smeulen'. ,,Dat is om blindgangers te voorkomen. Anders krijg je door de klap van de hamer misschien geen knal, loop je er daarna naartoe en is er alsnog een ontploffing. Dat voorkom je door eerst met een aansteker de boel te laten smeulen. Mijn cliënt heeft gezegd dat hij het zo al jaren doet.”
Explosievenexpert Ad van Riel zegt dat de kans op een hardere knal groter is als het mengsel eerst wordt aangestoken. ,,Dat noemen we sensibiliseren. Het spul wordt gevoeliger. Daarmee krijg je inderdaad gegarandeerd een knal maar ook dus de kans op een hárdere knal. Maar of het dan misgaat hangt ook af van de hoeveelheid van het mengsel dat is gebruikt en van de installatie zelf. Dat kunnen politie en NFI gelukkig wel onderzoeken allemaal. Maar duidelijk is: het blijft explosief spul. Als je de kans op ongelukken wil vergroten, moet je met een aansteker aan de slag.”
Advocaat Kalk bracht eerder naar buiten dat er voor zijn cliënt geen enkele aanleiding was om te denken dat er iets mis zou zijn met de klaphamer. De Haaksbergenaar zou de hamer hebben gebruikt zoals andere jaren.
Tekst gaat verder onder de foto
‘Geen ongeluk maar misdrijf’
Advocaat Sébas Diekstra staat de ouders van de 12-jarige Bram bij. Hij laat in een reactie weten: ,,Er blijkt opzettelijk een ontploffing teweeg te zijn gebracht met de dood van de zoon van cliënten tot gevolg. Dit zou als een zeer ernstig misdrijf kunnen kwalificeren. Wij gaan er vanuit dat wij snel bericht krijgen van het Openbaar Ministerie over de verdere strafvervolging.’’
Ervaren gebruikers van klaphamer waarschuwen voor het explosieve karakter. Zo wordt aangeraden om het poeder, dat in twee verschillende zakjes besteld moet worden, alleen met een plastic lepel te mengen. Metaal kan vonkjes geven met ernstige gevolgen.
Wat is een klaphamer?
In verschillende Twentse dorpen is klaphamer al decennialang een traditie. Door het vuurwerkverbod van de afgelopen twee jaarwisselingen heeft het, net als carbidschieten, aan populariteit gewonnen.
Voor klaphamer wordt een speciale metalen installatie gebouwd. Essentieel zijn een metalen plaat en een zware hamer. Op de plaat wordt het kruit gelegd, meestal een mengsel van zwavel en natriumchloraat. De hamer valt neer op het mengsel waarna een harde explosie volgt.
De knal zelf is doorgaans niet gevaarlijk. Het mengsel is echter zeer gevoelig voor ontsteking door bijvoorbeeld vonken. Veiligheidshalve wordt daarom ook vaak magnesiumpoeder gebruikt.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Wat die kakkers bedoelden, is dat ze een vreselijke hekel aan buitenlanders hebben
-
PREMIUM
Besluit van veerdienst valt slecht op Ameland: ‘Kunt niet zomaar de halve dienstregeling schrappen’
Het voorstel van veerdienst Wagenborg om voor de rest van het jaar een flink aantal veerdiensten naar Ameland te schrappen, zorgt voor onrust en frustratie op het eiland. Ditzelfde jaar moet de overheid besluiten over de toekomst van de dichtslibbende vaarverbinding. ,,Het wad onder Ameland is één grote pannenkoek van modder.” -
PREMIUM
Dit is Bram (12), veel meer dan alleen de jongen van het klaphamerdrama in Haaksbergen
Op de laatste portretfoto die zijn moeder van hem maakte kijkt Bram Freriks uit Haaksbergen glimlachend in de lens. Zijn linkeroor en neus rood van de kou, de armen stoer over elkaar. Klaar voor de toekomst. Een paar dagen later, op oudejaarsdag, was er plots die harde knal, die Bram in een klap alle toekomst ontnam. -
PREMIUM
Advocaat over klaphamer-drama in Haaksbergen: ‘Nachtmerrie van ongekend formaat’
Het ongeluk met de klaphamer in Haaksbergen, waarbij de 12-jarige Bram om het leven kwam, was een ‘nachtmerrie van ongekend formaat’. De verdachte had de hamer nooit gebruikt als hij had gedacht dat deze onveilig was. Dat laat zijn advocaat Janbart Kalk weten. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.
-
Meisje heet Amalia
Baby geboren op snelweg A12: moeder en kind maken het goed
Harmelen -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides.