Volledig scherm
Het monument voor de vermoorde Nicole van den Hurk aan de Mierloseweg tussen Mierlo en Lierop, de plek waar haar lichaam werd gevonden in 1995 © ANP

Verdachte moord Nicole van den Hurk is tbs'er

UpdateDe 46-jarige man uit Helmond die vorige week is aangehouden voor de moord op Nicole van den Hurk is een tbs'er die eerder is veroordeeld voor verkrachting. Het Openbaar Ministerie heeft dat dinsdag bevestigd na een bericht in het Eindhovens Dagblad.

Vijf jaar na de dood van Nicole van den Hurk heeft hij zich in Valkenswaard schuldig gemaakt aan verkrachting. Hij werd daarvoor veroordeeld tot 3 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. De tbs was nog niet beëindigd. De man woonde tot zijn aanhouding zelfstandig in Helmond.

De 15-jarige Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was van haar oma naar een bijbaantje. Bijna twee maanden later werd haar lichaam gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.

DNA-match
De verdachte werd een week geleden aangehouden omdat zijn DNA overeenkomsten heeft met sporen die op het lichaam van Nicole van den Hurk zijn gevonden. De verdachte wordt in deze zaak beschuldigd van zowel moord als verkrachting. Vrijdag werd de voorlopig hechtenis van de Helmonder met twee weken verlengd.

Het Openbaar Ministerie (OM) kon vandaag niet verklaren waarom de DNA-match pas eind 2012 is ontdekt. Een woordvoerster weet niet wanneer het DNA bij de veroordeelde is afgenomen. Het Eindhovens Dagblad schrijft dat de verdachte eerder ook is veroordeeld voor verkrachting en mishandeling van zijn vriendin. Het OM kan die veroordeling niet bevestigen.