Volledig scherm
Erxinio Luntungan. © Politie

Verdachte van dodelijke schietpartij Amsterdam was vrij in afwachting strafzaak

Na de verdachte van een dodelijk schietpartij in een Amsterdamse parkeergarage gisteren te hebben opgeroepen zich aan te geven, heeft de politie vandaag diens identiteit bekendgemaakt. Het gaat om de 20-jarige Erxinio Luntungan uit Amsterdam, die op jonge leeftijd al met de politie in aanraking kwam en op vrije voeten was in afwachting van een strafzaak.

Luntungan kent veel twintigers uit de Bijlmer die gelieerd zijn aan, of inmiddels in de cel zitten voor, serieuze geweldsmisdrijven. De recherche is ervan overtuigd dat hij degene is die rond 4.20 uur de Almeerder Orpheo Gefferie neerschoot in parkeergarage The Bank Rembrandtplein in de Amstelstraat. Gefferie overleed niet veel later.

OM Amsterdam on Twitter

@Politie_Adam is op zoek naar de 20-jarige Amsterdammer Erxinio Luntungan. Hij is de vermoedelijke schutter van het fataal schietincident in parkeergarage The Banks in de nacht van 17 op 18 mei. https://t.co/OAtDuTbIhj

Onder Luntungans bed werd ooit een machinepistool gevonden. Hij was toen minderjarig. Niet lang daarna werd hij veroordeeld voor onder meer de diefstallen van twee Range Rovers en meerdere motoren. In februari stond hij nog terecht voor het bezit van een pistool en munitie plus het bezit van een gestolen horloge in augustus vorig jaar.

De zaak voor het wapenbezit loopt nog, omdat hier nog een getuige in verhoord moet worden. In afwachting daarvan had de rechtbank zijn voorarrest opgeheven.Weggevlucht

Het groepje waarmee Luntungan uit was, kreeg volgens meerdere bronnen ruzie bij de parkeerautomaat met andere twintigers, waaronder vrienden van Gefferie. In de parkeergarage was het op dat moment erg druk door bezoekers die uit de naastgelegen nachtclubs Blue Ivy en Club Air kwamen.

Na de schietpartij vluchtte de schutter met vier anderen in een auto weg. Deze auto werd gevonden en de vier inzittenden werden gearresteerd: drie Amsterdammers van 20, 21 en 24 jaar en een vrouw van 22 uit Diemen. Luntungan zat hier toen niet bij.

Ondanks invallen op meerdere plekken is de vermeende schutter nog niet gevonden. Gisteren liet de politie, via een video op social media, weten dat ze Luntungan 24 uur de tijd gaven om zich te melden. Daarna zou zijn identiteit bekend worden gemaakt. 

Kleding verbrand

Volledig scherm
De verdachte draagt soortgelijke schoenen. © Politie

De recherche meldt over informatie te beschikken waaruit blijkt dat Luntungan na het schietincident zijn kleding heeft verbrand. Welke kleding hij nu draagt, is niet bekend. Hij zou wel een paar opvallende schoenen dragen, voorzien van zogenaamde studs. De man is 1.85 meter lang en heeft schoenmaat 43/43,5.

De omgekomen Gefferie had een strafblad voor overvallen, maar staat niet als zware crimineel te boek. Enkele jaren terug werd hij veroordeeld tot 15 maanden voor het voorbereiden van een woningoverval. Als puber werd hij gepakt voor straatroven. In 2017 stond hij terecht voor een vernieling in Amsterdam.

Politie Amsterdam eo on Twitter

In het onderzoek naar het dodelijke schietincident aan de Amstelstraat op 18 mei, zijn we dringend op zoek naar de 20-jarige Erxinio Luntungan uit Amsterdam. Denk je hem gezien te hebben? Benader hem dan niet zelf, maar bel 112. https://t.co/vIBnEvuCfz https://t.co/FG3mlE0DlT

Politie Amsterdam eo on Twitter

Afgelopen weekend vond een dodelijk schietincident plaats in een parkeergarage aan de Amstelstraat. De identiteit van de vermoedelijke schutter is bekend en de politie doet een dringende oproep aan hem: https://t.co/peqolhGsQ7

  1. René V. die vanuit auto vier vrouwen stak werd opgepakt door eerder incident met ‘pijpbeweging’

    René V. die vanuit auto vier vrouwen stak werd opgepakt door eerder incident met ‘pijpbewe­ging’

    De 24-jarige René V., die ervan wordt verdacht vanuit zijn auto vier vrouwen te hebben gestoken, kon worden opgespoord doordat een slachtoffer van een eerder incident in Schagen het kenteken van zijn auto had genoteerd. Dit bleek vandaag bij het begin van zijn strafzaak. V. zegt zich zeer weinig meer van alles te herinneren, mede doordat hij tijdens de verschillende steekpartijen vaak onder invloed was van drugs.