Op videobeelden is te zien hoe de agent wordt neergeslagen.
Volledig scherm
Op videobeelden is te zien hoe de agent wordt neergeslagen. © Opsporing Verzocht

Verdachte van neerslaan Rotterdamse agent bij trouwstoet zat verstopt onder bed

Een 25-jarige Rotterdammer is aangehouden voor het buiten westen slaan van een agent die eind augustus in Rotterdam een trouwstoet controleerde. De verdachte werd in Lopik gearresteerd. Hij verschijnt vrijdag voor de rechter.

Het incident vond plaats op vrijdag 30 augustus. Rond 16.00 uur werd de politie gewaarschuwd over de trouwstoet, omdat deelnemers onnodig zouden toeteren, asociaal reden, er mensen op autodaken zaten en het overige verkeer stopten en blokkeerden. Agenten spraken de deelnemers van de trouwstoet op de Maasboulevard aan, waarna de bruiloftsgasten met veel kabaal vertrokken, aldus de politie.

Op de Westzeedijk blokkeerde de stoet het verkeer opnieuw. Toen een van de feestgangers werd aangehouden, misdroegen anderen zich volgens de politie flink. Agent Gert Jan de Jonge werd daarbij geslagen en verloor het bewustzijn door de klap. De man die de klap uitdeelde, kon ontkomen. Deelnemers aan de trouwstoet hielden hun mond over het gebeuren.

Verstopt onder bed

In een uitzending van Opsporing Verzocht werden videobeelden getoond, gemaakt door een omstander, waarop te zien is hoe De Jonge tegen de grond wordt geslagen. De uitzending leverde de politie ruim twintig tips van getuigen op. Onderzoek leidde de politie naar een woning in Lopik. Daar werd een Rotterdammer aangehouden, die zich onder een bed probeerde te verstoppen.

De Jonge zegt opgelucht te zijn dat de verdachte is aangehouden, meldt de politie. ,,Nog altijd heeft de klap een enorme impact op mijn gezin. De kinderen kunnen nog stééds niet ongeremd spelen in huis omdat ze rekening moeten houden met papa. Ik vind het mooi om te zien hoe samenleving en politie hebben samengewerkt om tot de aanhouding van deze verdachte te komen.”

‘Laffe droeftoeter’

Naast de woning in Lopik is ook een huis in Rotterdam doorzocht. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, meldt de politie. De betrokken agent hield aan de klap een hersenschudding en een verrekte nek over en is nog niet in staat om te werken. In het tv-programma Jinek gaf hij aan dat zijn gezinsleven door het incident totaal ontregeld is. De dader noemde hij een ‘verschrikkelijk laffe droeftoeter’.

Ook de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb sprak zijn verontwaardiging uit en noemde het neerslaan van de agent ‘schandalig’. Het is niet het eerste incident met trouwstoeten in de Maasstad. Als gevolg van de mishandeling van De Jonge moeten deze vanaf 1 januari komend jaar worden aangemeld. ,,Iedereen mag een feestje vieren in de stad, maar dan wel binnen de regels van de wet en zonder anderen daarbij tot overlast te zijn.’’

Bekijk de beelden van de knock-out geslagen agent bij Jinek: