Verkeerde waterstanden en gebrek aan regie: veel ging mis bij aanpak watersnood Limburg
VIDEOBij de aanpak van de watersnood in Limburg afgelopen juli ging er zeker de eerste dagen veel mis. Het ontbrak toen aan overzicht, de communicatie was gebrekkig, er werd veel langs elkaar heen gewerkt, ter plaatse moesten snel beslissingen worden genomen bij gebrek aan regie, en prognoses van de waterstanden van met name de Maas waren te optimistisch.
Dat blijkt uit een evaluatie in opdracht van het waterschap opgesteld door het COT, het Instituut voor Veiligheid- en Crisismanagement, dat vandaag in Roermond werd gepresenteerd. Het rapport moet het waterschap handvatten geven waarmee toekomstige watersnoden beter kunnen worden aangepakt.
‘Vanwege de enorme omvang van de crisis was het voor vrijwel alle betrokkenen lastig om overzicht te verkrijgen’, aldus het rapport. Die regie moet beter. ,,De schakel tussen het operationele team en de mensen buiten, daar zat de bottleneck”, zei directeur Erik Keulers van het schap tijdens de presentatie. ,,Aanvankelijk was er zelfs geen coördinerend operationeel team.” Ook de samenwerking met Rijkswaterstaat en de veiligheidsregio’s haperde.
‘Interne crisis’
Dijkgraaf Patrick van der Broeck erkende dat het schap werd overrompeld. ,,Daardoor ontstond een interne crisis”, zei hij. ,,Na enkele dagen hadden we dat op orde.” Er werd volgens het COT zeker de eerste dagen te veel langs elkaar heen gewerkt, de overdracht tussen opvolgende teams was niet goed, genomen beslissingen werden niet altijd vastgelegd, mensen die lang overwerkten om hulp te bieden raakten overbelast en hadden te weinig slaap.
De watersnood vorig jaar juli in Limburg was van een ongekende omvang, aldus het COT. In een paar dagen tijd viel net zoveel neerslag als gemiddeld in een paar maanden. En dat niet alleen in Limburg, maar ook in de naburige Ardennen en de Eifel. Voor het Waterschap Limburg betekende dit een scenario waarin nooit was voorzien.
Waterstanden
Opvallend is dat met name de waterstanden die door Rijkswaterstaat werden doorgegeven, niet klopten omdat daarin geen rekening werd gehouden met de instroom van zijrivieren. Het waterschap werd daardoor herhaaldelijk op het verkeerde been gezet.
Het COT adviseert meer samenwerking met andere instanties, en een betere regie en communicatie.
Bestuurder Josette van Wersch van het waterschap vindt dat voortaan in de ruimtelijke ordening meer rekening moet worden gehouden met het water. Nieuwbouw zou in verband met de klimaatverandering niet meer aan een beek of riviertje moeten, maar hogerop. ,,Dit kan morgen weer gebeuren”, zei ze.
Tijdens een persconferentie van Waterschap Limburg spraken meerdere deskundigen over wat er in de eerste dagen allemaal mis ging:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Code geel in zuiden en midden van het land wegens mistbanken
Het KNMI heeft in de nacht van donderdag op vrijdag code geel afgeven voor het zuiden en midden van het land wegens mistbanken. In de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg komen mistbanken voor met lokaal zicht tot minder dan 200 meter. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
Helaas, ook tijdens een bui kan er sprake zijn van droogte
Het plensde van de regen vrijdag. Wordt daarmee de schade van de droogte weer hersteld? Zes vragen en antwoorden. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.
-
PREMIUMmet video
Ondernemers huwelijksmarkt zijn druk: ‘Ik neem tot augustus geen bestellingen meer aan’
Het is na corona zo druk op de huwelijksmarkt dat sommige trouwlocaties volgend voorjaar al uitpuilen. De drukte komt door ‘inhaalbruiloften’, lastminutehuwelijken en stress bij stellen dat er ‘misschien geen plekje meer over is’. -
Met video's
Problemen op spoor door blikseminslag en omgevallen bomen, vrijdag opnieuw noodweer
Code oranje is donderdagmiddag om even voor 16.00 uur voor het hele land beëindigd. Maar op het spoor zijn veel problemen ontstaan door het noodweer. Vooral rond Utrecht vielen treinen uit en is het druk op de perrons. -
Stormchaser Maickel gaat met kans op tornado júíst de deur uit: ‘Dat is het mooiste’
Hoewel de meeste mensen de veiligheid van hun eigen huis opzoeken tijdens een storm, zijn er ook mensen die er dan juist op uit gaan. Stormchaser Maickel Geurts bijvoorbeeld. De supercell die vrijdag over Limburg en Oost-Brabant raast zal en moet hij van dichtbij meemaken.