Volledig scherm
De gedenksteen voor Nicky Verstappen op de Brunssummerheide is opnieuw het doelwit geworden van vernieling. Delen van het monumentje zijn afgebroken. © ANP

Vernieler monument Nicky Verstappen is psychotische man met belast verleden

De 48-jarige man die verdacht wordt van het vernielen van het monument voor de vermoorde Nicky Verstappen heeft een zwaar belast verleden. Eric A. werd in 2009 en 2013 al veroordeeld voor het beschadigen van de gedenksteen. De man kampt met schizofrenie van het paranoïde type, lijdt aan psychoses en werd eerder langdurig gedwongen behandeld.  

Tijdens een eerdere rechtszaak in 2013  gaf A. aan dat hij het monument beschadigd had omdat hij geen adequate hulp kreeg voor zijn ernstige psychische problemen. Toen werd ook duidelijk dat de psychisch gestoorde A. het zelf niet weet te redden in de maatschappij. Alleen met depotmedicatie (hoge dosering medicijnen met langere werking) en een afgedwongen behandeling is hij in het gareel te houden. 

Al eerder kwamen deskundigen tot de conclusie dat de man zeer waarschijnlijk opnieuw in de fout zou gaan als hij op eigen benen staat. Dit omdat hij dan zelf zijn medicatie niet neemt, softdrugs gaat gebruiken en daarna weer psychotisch wordt. 

Moordenaar

In december 2007 vernielde A. het monument met een bijl. Hij werd daarvoor veroordeeld tot drie maanden celstraf. Vanaf 2008 tot augustus 2013 stond A. voortdurend onder behandeling van een kliniek. Daarna ging het echter al snel weer fout. In de periode van 11 augustus 2013 tot en met 20 augustus 2013 beschadigde hij het monument meerdere keren achter elkaar met verf en purschuim. 

Eind 2013 stuurde de rechtbank hem daarom voor een jaar naar een kliniek. Volgens de rechtbank was er sprake van een ernstige psychische stoornis. Toen bleek ook al dat de man ‘vanuit zijn bizarre, psychotisch gekleurde belevingswereld’ handelde. Zo profileert A. zich als de moordenaar van Nicky Verstappen.  

Ontoerekeningsvatbaar

Iemand die vanuit een heftige stoornis een misdrijf pleegt, kan niet gestraft worden voor dat misdrijf. Een dergelijke verdachte is doorgaans geheel ontoerekeningsvatbaar. Dit komt omdat de stoornis het gedrag van de verdachte helemaal over heeft genomen. Een maatregel, zoals tbs of opname in een psychiatrische kliniek, kan dan nog wel. 

Voor het doden, ontvoeren en misbruiken van Nicky Verstappen zit Jos B. als verdachte vast. Hij werd vorig jaar augustus aangehouden in Spanje.