Archieffoto.
Volledig scherm
Archieffoto. © Videostill EOD

Verrassing tijdens boogschietwedstrijd: schutters vinden ruim 100 granaten

Deelnemers aan een boogschietwedstrijd in het Gelderse Doorwerth keken gisteren raar op toen ze verdwaalde pijlen zochten. In plaats daarvan vonden ze 121 granaten uit de Tweede Wereldoorlog.

,,We waren op zoek naar wat pijlen die over het doel heen gingen’’,  zegt Harry Booltink van de Arnhemse Dutch Bowhunting Clan tegen Omroep Gelderland. De vereniging organiseert dit weekend boogschietwedstrijden bij kasteel Doorwerth . ,,Eerst zagen we twee granaten liggen en daarna nog twee. Toen hebben we de politie maar gebeld en die lichtte de EOD in.

Tot verbazing van de deelnemers bleef het niet bij vier granaten. Vlak onder de grond bleken nog eens tientallen anti-tank granaten te liggen. Het geallieerde wapentuig is in september 1944 vermoedelijk gedropt en achtergebleven. De EOD nam de granaten meegenomen en brengt deze op een later moment tot ontploffing.

Zware gevechten

In het naastgelegen kasteel Doorwerth kijken ze niet op van de vondst, maar wel van de hoeveelheid. ‘Er is hier zwaar gevochten in de omgeving, vooral net na de Slag om Arnhem’, zegt kasteelmanager Carine van Ketwich Verschuur. Voor belangstellenden geeft het kasteel regelmatig rondleidingen. ‘We hopen wel dat mensen hier nu niet in de grond gaan zoeken naar wapens. Dat lijkt ons namelijk niet verstandig.’

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, London en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, London en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”