Vietnamese jongen kreeg geen slachtofferstatus in Nederland, stikte daarna in ramptruck
In Engeland zijn gisteren vier mannen veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen voor hun betrokkenheid bij de dramatische dood van 39 Vietnamese migranten in een koeltruck in 2019. Ondertussen wordt steeds duidelijker welke steken Nederland liet vallen bij het beschermen van twee van die minderjarige slachtoffers.
Delen per e-mail
Ronan Hughes, een Ier met een vervoersbedrijf, en Gheorge Nica, een Roemeense vrachtwagenmonteur, kregen respectievelijk 20 en 27 jaar cel opgelegd in de Londense Old Bailey. Zij organiseerden een reeks smokkeltransporten, waaronder de fatale tocht. De truckchauffeur die de koelwagen afleverde in de haven van Zeebrugge kreeg 18 jaar cel, de man die de wagen ophaalde in het Britse Purfleet kreeg 13 jaar.
De 39 Vietnamezen werden op 23 oktober 2019 ontdekt in een koelcontainer op een industrieterrein in Essex. Toen de hulpdiensten arriveerden waren ze allemaal overleden. Ze stikten in de uren dat de koeltruck op een veerboot tussen Zeebrugge en Purfleet stond.
Nederland
Ondertussen wordt steeds meer duidelijk over de rol die Nederlandse instanties speelde in het drama. Deze site schreef eerder al over de reis die de 17-jarige Tran Ngoc Hieu vanuit Vietnam aflegde. De minderjarige jongen wilde naar zijn oom in Engeland en belandde onderweg, via talloze mensensmokkelaars, uiteindelijk in Nederland. Daar werd hij in een asielopvang voor kwetsbare minderjarigen ondergebracht. Van daaruit liep hij samen met nog een minderjarige Vietnamese jongen in oktober 2019 weg. Twee weken later stikte hij in de zeecontainer op de Noordzee.
Nu blijkt uit onderzoek van radioprogramma Argos dat Nederland in de zomer van 2019 weigerde om Hieu een slachtofferstatus te geven. De Vietnamese jongen wilde aangifte doen van mensenhandel, waardoor hij een tijdelijke beschermde speciale status zou krijgen, zo blijkt uit het onderzoek van Argos dat vandaag wordt uitgezonden. De politie wilde echter alleen aangifte van mensensmokkel opnemen: een lichter vergrijp waarbij aan slachtoffers geen beschermde status wordt verleend. ,,Hij zou in Nederland dus geen bescherming krijgen. Maar zijn schulden aan de smokkelaars moesten wel afbetaald worden. Dan vind ik het niet gek dat hij uiteindelijk is weggelopen”, stelt zijn voormalige advocaat tegen Argos.
Al eerder uit vrachtwagen gehaald
De beslissing om Hieu geen beschermde status te geven is opmerkelijk.De jongen was in mei 2019 al een keer uit een vrachtwagen in Hoek van Holland gehaald. Ook die was op weg naar Engeland. Hieu heeft daarna bij verschillende instanties informatie gegeven over het Britse smokkelnetwerk waar hij een grote schuld had opgebouwd. Eveneens is al jarenlang bekend dat Vietnamezen vaak worden uitgebuit door hun smokkelaars om die schuld terug te betalen, ze worden onderbetaald, mishandeld of moeten crimineel werk doen.
Nadat Hieu te horen heeft gekregen dat hij geen beschermde status krijgt, loopt hij samen met de dan ook minderjarige Dhin Dhin Thai Quyen weg uit de asielopvang in Cadier en Keer in Limburg. Ze stappen in een Belgische taxi die hen naar een woning in Anderlecht, België brengt. Bekend was al dat de Nederlandse politie die taxi volgde tot aan de Belgische woning, maar niet ingreep. De Belgen werden wel geïnformeerd, maar ondernamen ook geen actie.
Uit het onderzoek van Argos blijkt nu dat de politie de twee Vietnamese jongens al urenlang observeerde. Dat gebeurde waarschijnlijk om meer inzicht te krijgen in de werkwijze van de smokkelbende.
Taxi
Emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos en hoogleraar mensenhandel Conny Rijken stellen nu tegen Argos dat Nederland de taxi bij de grens had moeten tegenhouden. In opsporingsonderzoeken mogen drugs en mensen alleen in zeer specifieke gevallen worden ‘doorgelaten’. Het beschermen van slachtoffers moet sowieso altijd voorgaan. Het Openbaar Ministerie stelt in een reactie dat ‘het doorlaatverbod niet aan de orde was, omdat er geen verdenking was van mensenhandel of een ander een strafbaar feit’. ,,De jongens zijn gevolgd met het doel zicht te krijgen op hun bestemming.”
De Roos vindt die toelichting onbevredigend. ,,Het OM mag geen observatieteam inzetten als er geen enkele verdenking van een strafbaar feit is.”
De uitzending van Argos is vandaag te horen op NPO Radio 1, om 14.00 uur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
23 ton coke
Recordhoeveelheid coke voor Nederland in buitenland onderschept, waarde 600 miljoen
In de havens van het Belgische Antwerpen en het Duitse Hamburg is in totaal 23.000 kilo cocaïne onderschept. De drugs, met een handelswaarde van in totaal 600 miljoen euro was bestemd voor de Nederlandse markt, meldt de politie. -
Frank in quarantaine
Het was weer GKV: de knuffels kwamen met wagonladingen naar beneden
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 342. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUMreconstructie
Tran Ngoc Hieu stikte in koeltruck des doods: ‘Geef hen snel wat lucht, maar laat ze er niet uit’
Bijna een jaar geleden stierven 39 Vietnamese migranten in een koeltruck op een ferry naar Engeland. Ze stikten. Een van hen, Tran Ngoc Hieu, verbleef maandenlang in ons land. Reconstructie van een fatale reis. -
PREMIUMMensensmokkel
De mysterieuze verdwijningen van Vietnamese jongeren uit Limburgse asielopvang
Op een zomeravond rennen zes Vietnamese jongeren weg vanuit een beschermde asielopvang in Limburg, zo de handen van mensensmokkelaars in. Het was een verdwijning, waarvan iedereen wist dat ie zou komen. -
Zoons nog vast, maar vader vrij in moordzaak Lotte (14) uit Almelo
De Almeloër Hans de W. (43) zit niet langer in de gevangenis vanwege betrokkenheid bij de dood van de 14-jarige Lotte. De rechtbank Overijssel heeft woensdag bepaald dat de voorlopige hechtenis van zijn twee kinderen van 15 en 17 met 30 dagen moet worden verlengd.
-
Frank in quarantaine
Weet u nog waar u was vorig jaar rond deze tijd, wat u van plan was, wat u hoopte en vreesde?
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 344. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
video
Tweede Kamer morrend akkoord met ‘willekeurige’ versoepelingen kabinet
De kleine versoepelingen van het kabinet kunnen rekenen op een Kamermeerderheid, maar verder klonk er tijdens een coronadebat weinig applaus voor de besluiten. -
Kappers dolblij met zicht op opening: ‘Dit is hét lichtpuntje’
Uit het Catshuis kwam vanavond hét lichtpuntje waar kappers in heel Nederland op zaten te wachten: het kan zomaar dat ze gauw weer aan de slag kunnen. Dinsdag horen ze of de deuren op 2 maart weer open kunnen, tegelijk met de middelbare scholen. Het nieuws zorgt nu al voor dolblije kappers én klanten.