Vijf redenen waarom zoveel millennials thuiszitten met een burn-out
Ben jij geboren tussen 1980 en 2000 (een millennial dus)? En heb je het idee dat je op elk moment de ideale versie van jezelf moet zijn? Vind je het idee onverdraaglijk als je daar een keer niet aan kan voldoen? Dan heb jij hét recept voor stress, burn-out en faalangst te pakken. Maar waarom?
Delen per e-mail
Psycholoog Thijs Launspach, zelf ook millennial, legde het gisteren in een college van de Universiteit van Nederland haarfijn uit. En met succes: het filmpje van de uitzending wordt massaal gedeeld.
Vijf redenen waarom jíj als millennial zo vatbaar bent voor een burn-out:
1. Je bent hoogst individualistisch opgevoed. Je ziet jezelf als 'de maat der dingen in het leven'. Je bent zelf verantwoordelijk voor al het geluk en succes in je leven. Daar tegenover staat dat als iets niet lukt, je denkt dat het volledig je eigen schuld is.
2. De tijd tussen je pubertijd en wanneer je je echt volwassen voelt, is langer geworden. We beginnen namelijk later aan een vaste baan, een vast huis en een gezin. De periode tussen de puberteit en de tijd dat je 30/35 jaar bent, is steeds belangrijker geworden. We verwachten daarentegen wél dat we alles hebben bereikt voor ons dertigste. Lukt dat niet? Dan creëer je stress.
3. Millennials kijken naar elkaar om te bepalen hoe succesvol ze zijn in het leven. Dat vergelijken is met alle technologie heel makkelijk. Het beeld op social media is alleen veel optimistischer dan de werkelijkheid. Er wordt zo een onrealistisch hoog verwachtingspatroon gecreëerd.
4. De kansen op de arbeidsmarkt zijn klein, waardoor je als millennial soms je standaarden moet verlagen, wat weer zorgt voor teleurstelling en het idee dat je hebt gefaald.
5. Millennials hebben hoge eisen van zichzelf. Want ze hebben gehoord: als jij maar je best doet, kun je alles worden wat je wilt. Maar dat is niet de realiteit. Het ergste wat een millennial kan overkomen, is falen. Je faalt dan ten opzichte van je eigen verwachtingen. Het gevolg: stress.
Explosieve cocktail
Deze vijf dingen vormen een explosieve cocktail van prestatiedruk en stress. In plaats van het rustiger aan te doen als je het druk hebt, zet je een tandje bij. Zo creëer je torenhoge verwachtingen waar je vervolgens niet aan kunt voldoen. En dat idee, dat je er niet aan kunt voldoen, dat is onverdraaglijk.
Wat kun je er aan doen?
Het einde is niet nabij, want je kunt er wel wat aan doen, vertelt Launspach:
- Het is tijd dat we weer eerlijke gesprekken hebben met elkaar. We moeten kwetsbaar en eerlijk zijn over onze beperkingen en uitdagingen.
- Extra coaching is belangrijk tussen studie en arbeidsmarkt. Dit is een kwetsbaar moment.
- Het is tijd om opnieuw na te denken over waar deze levensfase over gaat. Het gaat namelijk niet per se over verwachtingen inlossen, maar meer over jezelf ontwikkelen. Kom er met vallen en opstaan achter wie je bent. En dan maak je fouten. Fouten die je moet accepteren.
Verder in het nieuws
-
video Brand in Tegelen, drie gewonden
Drie mensen zijn vanavond naar het ziekenhuis gebracht als gevolg van een grote, uitslaande brand in een bedrijf in Tegelen, gemeente Venlo. Een van hen is een brandweerman, die tijdens het blussen onwel werd. De twee anderen raakten door de brand gewond, liet de veiligheidsregio Limburg Noord weten. -
video Schoonmoeder Syriëganger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgangers hier voor de rechter’
,,Breng Syriëgangers hier voor de rechter, anders worden ze daar vrijgelaten en zijn ze over tien jaar veel gevaarlijker", dat zegt de moeder van Meryam, een Syriëganger die met haar man en drie kinderen in 2014 naar het strijdgebied in Syrië en Irak vertrok. De man, de bekende jihadist Jermaine W., is inmiddels overleden. Maar Meryam en haar drie kinderen (die nu ongeveer 11, 9 en 7 jaar oud zijn) bevinden zich nog in het allerlaatste stukje IS-gebied dat over is rond het stadje Baghuz In Syrië. -
Dit zijn de mooiste foto's van de Supersneeuwmaan
De grootste en felste volle maan van 2019 liet zich vanavond zien. Op sommige plekken weliswaar mistig of verstopt achter de wolken, maar op andere plekken prachtig waarneembaar. Wij vroegen onze lezers foto's in te sturen van de Supersneeuwmaan en selecteerde de mooiste plaatjes. -
Politie zoekt verdachte ‘Fano’ voor moord op rapper Feis
In het tv-programma Opsporing Verzocht werden vanavond beelden van de 24-jarige Rotterdammer Silvano M., ook wel ‘Fano’ genoemd, naar buiten gebracht. Hij is de man die er van wordt verdacht op nieuwsjaarsdag rapper Feis te hebben doodgeschoten. -
Boeren en waterschappen bezorgd: het is nu alweer veel te droog
Na het uitzonderlijk droge jaar 2018 gaan we de komende weken op dezelfde voet verder met weinig tot geen neerslag. En dat heeft impact, want het grondwaterpeil is nog lang niet op alle plekken in Nederland weer als vanouds. ,,Dit zou de boeren parten kunnen gaan spelen.’’
-
Fout kindgebonden budget: 400.000 ouders krijgen 400 miljoen euro terug
Door een fout met het kindgebonden budget zijn honderdduizenden ouders duizenden euro's misgelopen. Zij kregen géén kindgebonden budget van de Belastingdienst, terwijl ze er wel recht op hadden. Het kabinet gaat het deels nabetalen. Dat levert een tegenvaller op van tussen de 375 en 445 miljoen euro. -
Nu te zien: de grootste supersneeuwmaan van het jaar
De grootste en felste volle maan van 2019 laat zich vanavond zien. Wanneer de zon net onder is, aan het begin van de avond, is-ie op z’n mooist. Maar waarschijnlijk is de supersneeuwmaan heel de avond in al haar glorie te bewonderen. -
Ouders Yuri van Gelder willen huis terug na drugsvondst: We zijn al genoeg gestraft
De ouders van topturner Yuri van Gelder hebben vandaag bij de rechter bezwaar gemaakt tegen sluiting van hun huis in Waalwijk vanwege de vondst van 2,4 kilo hennep, begin januari. Ze vinden dat ze door de aandacht in de media en de gevolgen al voldoende worden gestraft. Dat stelt hun advocaat Vincent Poelmeijer.