De bewuste fles wijn.
Volledig scherm
De bewuste fles wijn. © Parket Antwerpen

Vlaamse (41) sterft aan dosis drugs in rode wijn: politie waarschuwt voor fles uit Nederland

De Antwerpse politie onderzoekt het verdacht overlijden van een 41-jarige vrouw nadat ze een slok dronk van een specifieke fles rode wijn. Het gaat om ‘RED Merlot Cabernet Sauvignon 2016’ van het Nederlandse merk Black & Bianco. Mogelijk werd de fles wijn gemanipuleerd en werd er een dodelijke hoeveelheid MDMA aan toegevoegd. 

Het Antwerpse parket wil andere kopers van de fles wijn ook waarschuwen en vraagt hen om, als de kurk lijkt te zijn gemanipuleerd, de politie in te lichten. 

De vrouw uit het Puurs, in Vlaanderen, overleed op 17 december vorig jaar. Het slachtoffer was vijf dagen eerder opgenomen in het ziekenhuis in Sint-Niklaas. Kort voor haar opname had ze een slok rode wijn gedronken van de bewuste fles. 

,,Volgens een getuige goot ze de fles wijn na het drinken van de slok meteen leeg”, vertelt de Mechelse afdeling van het Antwerpse parket. ,,Omdat de wijn slecht smaakte. Kort daarna werd ze onwel en verloor de vrouw het bewustzijn. De getuige alarmeerde vervolgens de hulpdiensten.”

Uit het gerechtelijke onderzoek dat werd opgestart, bleek het slachtoffer een dodelijke hoeveelheid MDMA en MDA in haar bloed te hebben. ,,Maar het slachtoffer kon niet gelinkt worden aan het gebruik van harddrugs”, gaat het parket verder.

Gemanipuleerd 

Momenteel wordt er door de onderzoekers verondersteld dat de fles werd gemanipuleerd en de drugs aan de wijn zijn toegevoegd. ,,De aangetroffen fles heeft een andere kurk dan de originele fles. De originele is namelijk zwart en heeft het logo van Black & Bianco”, stelt het parket. ,,De herkomst van de fles is op dit moment onduidelijk.”

De Nederlandse eigenaars van het wijnmerk zijn ervan overtuigd dat er met de fles geknoeid werd nadat die door hen werd gedistribueerd. ,,Ik zal mijn voorraad hier zelf controleren om dat uit te sluiten, maar voor de rest weet ik bijna zeker dat dit later gedaan moet zijn”, reageert een van hen.

Op zijn website laat het bedrijf uit het Brabantse Nuenen weten ‘enorm geschrokken en ontdaan te zijn'. ‘Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de overleden vrouw.’

Volgens het parket is tot nu toe maar een fles met drugs erin aangetroffen. Wel wordt opgeroepen tot voorzichtigheid. ,,Wie een fles in bezit heeft waarbij de originele kurk zou zijn gemanipuleerd, wordt uitdrukkelijk gevraagd om de fles niet te openen en meteen de politie te in te lichten”, besluit het parket. ,,Ook wie informatie heeft over de herkomst van deze fles, wordt gevraagd om de politie te bellen.”

De kurk van de fles wijn waarover het gaat.
Volledig scherm
De kurk van de fles wijn waarover het gaat. © Parket Antwerpen
De originele kurk van de fles wijn.
Volledig scherm
De originele kurk van de fles wijn. © Parket Antwerpen