Vliegtuigherrie kwelt omgeving: ‘Continu overlast, daar worden mensen gestoord van’
RIVMOmwonenden van luchthavens zijn gevoeliger voor vliegtuigherrie dan twintig jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM dat vandaag verschijnt. Het geluid van opstijgende en landende vliegmachines zorgt vaker voor ergernis, frustratie en een onderbroken nachtrust.
Bij een geluidsniveau van 60 decibel ervaart tegenwoordig ruim 75 procent van de omwonenden rond Schiphol ernstige hinder. Dat percentage lag in 2002 op minder dan 50 procent, aldus de studie ‘Relaties Vliegtuiggeluid - hinder en slaapverstoring 2020’.
Ook rond de vliegvelden Rotterdam-The Hague, Eindhoven en Maastricht ‘lijkt de ervaren hinder op dit moment groter dan we in het verleden zouden verwachten, op basis van bestaande methodes om verstoring te voorspellen’, verklaart RIVM-onderzoeker Abhishek Sahai.
Een doorwrochte verklaring voor het toegenomen gevoel van hinder geeft de RIVM-studie niet. Sahai: ,,Maar het is wel een trend dat ervaren overlast groeit. Dat zien we ook bij wegverkeer en zelfs bij de hinder die mensen ervaren van hun buren.” Bij vliegtuigherrie is de toename wel extra duidelijk.
In de studie vergelijkt het RIVM de ervaren hinder in 2002 en in 2020. Dankzij de corona-pandemie telde Schiphol in dat laatste jaar aanmerkelijk minder vliegbewegingen (401.000 versus 227.000). En toch was de ervaren overlast in 2020 omvangrijker.
Politieke doofheid voor de hulproep van omwonenden is volgens de Marcel Cobussen één verklaring voor de sneller ervaren hinder. ,,Burgers hebben het gevoel de controle te zijn kwijtgeraakt omdat ze het idee hebben dat er niet naar hun klachten wordt geluisterd”, aldus de hoogleraar Auditieve Cultuur aan de Universiteit Leiden. ,,Dan klaag je ook eerder over vliegherrie.”
Cobussen noemt het heel zorgwekkend dat de overheid rond vliegvelden, maar in de nieuwe Omgevingswet ook voor industriegeluiden, voor geluidsregels uitgaat van jaargemiddelden. ,,Klachten worden amper nog ontvankelijk verklaard. Terwijl de piekbelasting heel hoog kan zijn. Jaargemiddelden vegen eigenlijk de realiteit weg.” Ook bij autoverkeer en windturbines moet het geluid binnen jaargemiddelden blijven.
Met ‘ernstige hinder’ bedoelt het RIVM de verzameling van negatieve gevoelens die omwonenden ervaren, zoals ergernis, boosheid, ontevredenheid, agitatie en een gevoel van uitgeput raken. Slaapverstoring betekent dat mensen onvoldoende kunnen uitrusten voor de volgende dag. Beide kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals een hogere bloeddruk en andere hart- en vaatziekten.
Secretaris Jan Boomhouwer van de Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegverkeer (RBV) is niet verbaasd over de bevindingen uit het RIVM-rapport. Misschien maakte elk vliegtuig vroeger meer lawaai, maar tegenwoordig passen er veel meer vluchten binnen een geluidsnorm. ,,Het resultaat is dat je niet drie keer flink gestoord wordt met verder stilte, maar dat de overlast alsmaar doorgaat. Daar worden mensen gestoord van.”
Het aantal mensen dat rond Schiphol ernstige hinder ervaart zou zo’n tweehonderdduizend bedragen. Over heel Nederland schat het RIVM dat circa één miljoen mensen geluidsoverlast ervaren door vliegvelden, autoverkeer, treinen en windturbines. RBV-secretaris Boomhouwer: ,,Er is bij ons nul vertrouwen in wat het ministerie van I&W steeds voor Schiphol bedenkt.”
In mei vorig jaar protesteerden een honderden mensen op Schiphol tegen de overlast en vervuiling:
Stilte door pandemie
De stilte uit de corona-periode is mogelijk ook nog een reden waarom mensen gevoeliger zijn voor geluid. Cobussen: ,,Veel mensen, ook rond vliegvelden, hebben ineens kennisgemaakt met een veel stillere omgeving. Het kan dus wel anders, realiseren ze zich. Zodra de geluidsoverlast dan weer toeneemt, is de ergernis ook groter.”
Een belangrijke conclusie is volgens het RIVM dat de oude methode om geluidshinder rond vliegvelden te voorspellen, niet langer voldoet. We kunnen met de huidige opzet de invloed van niet-akoestische factoren niet bepalen. Met een aanvullende gerichte studie op die aspecten zou dat wel mogelijk kunnen zijn.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze informatie kun je allemaal halen uit een kenteken
Een nummerbord is als een ijsberg: er is weinig te zien aan het oppervlak, maar wanneer je een duik neemt in de materie, kun je er veel informatie uit halen. Welke soorten nummerborden zijn er en hoe gebruik je de kentekencheck? -
PREMIUMmet video
Topjudoka vloert winkeldief: ‘Hij was een halve minuut lang bevroren, keek me met zúlke ogen aan’
Hij wist nog aan de beveiliger te ontkomen, maar toen was het geluk van een Rotterdamse winkeldief toch écht op. Wat heet: nog geen halve minuut later werd hij gevloerd door de toevallig passerende olympisch judoka Roy Meyer (31). ,,Hij bevroor gewoon.”Rotterdam -
PREMIUM
Kinderen willen tienduizenden euro’s terug die de gemeente van hun moeder heeft ‘afgepakt’
Iemand met een bijstandsuitkering die ruim 70.000 euro aan contant geld in de kluis heeft. Dat is vreemd, vond de gemeente Schouwen-Duiveland. De stapel biljetten werd in beslag genomen en de uitkering stopgezet. Maar de kinderen van de vrouw houden vol dat het hún geld was waar moeder op paste.Burgh-Haamstede, Middelburg -
PREMIUMdierenmens
Carmen rijdt tocht van 160 kilometer met haar paard, mét pitstops
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week over paarden met een groot uithoudingsvermogen. -
PREMIUMEnergierekening
Rian betaalt 25 euro per maand: ‘Stekker van cv-ketel doe ik er alleen in als ik warm wil douchen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Rian den Haan (62) uit Spijkenisse.
-
PREMIUM
Wil je in de zomer een perfecte grasmat? Dan is het nu tijd om daar mee aan de slag te gaan
Een gazon in topconditie lijdt veel minder onder hitte dan een gazon dat geplaagd wordt door mos of afgestorven gazonmaaisel. Ook te weinig kalk of voedingsstoffen hebben invloed. Wil je een grasmat die de droogte kan trotseren? Begin dan nu met verticuteren en behandel je gazon met de volgende stappen. -
-
-
Rechtszaak / met video
Justitie eist 3,5 jaar cel tegen voetballer Rai Vloet voor ‘met absurde snelheid’ doodrijden van Gio (4)
Het Openbaar Ministerie heeft 3,5 jaar cel geëist tegen profvoetballer Rai Vloet voor het veroorzaken van een verkeersongeval waarbij de 4-jarige Gio overleed. Vloet werd, zei de officier van justitie vanmorgen in Haarlem, met ‘bloeddoorlopen ogen en ruikend naar alcohol’ aangetroffen na de crash. De officier van justitie sprak ook van rijden met een ‘absurde snelheid'. -
PREMIUMcolumn
Het was geen wonder dat iedereen zich uitvergroot ergerde aan blunders van de gevestigde orde
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer