Vloggers vinden voor duizenden euro’s aan kleren in winkel die al tien jaar leegstaat: ‘Dit is superraar’

videoEen groepje Nederlandse vloggers heeft gisteren een filmpje gedeeld van een bezoek aan het leegstaande Urpa-winkelcentrum in het Belgische Zwevezele, onder Brugge. Ze braken in en doolden rond in het magazijn en de voormalige winkelruimtes. Daar troffen ze, tot hun grote verbazing, enorme hoeveelheden sportmateriaal en schoenen aan die er waren achtergelaten.

Urbex Explore is een groepje Nederlandse vloggers dat wekelijks verlaten locaties in Nederland of België in beeld brengt. Zo gingen ze al eens op verkenning in de leegstaande energiecentrale in het Genkse Langerlo en ook de verlaten gebouwen van de Katholieke Universiteit in Leuven kent geen geheimen meer voor de avonturiers. 

Hoe ze op het spoor kwamen van het voormalige winkelcentrum in Zwevezele is niet duidelijk. In het begin van het filmpje legt ‘presentator’ Davy Podrabsky uit dat alle spullen nog in het winkelcentrum aanwezig zouden moeten zijn, en dat blijkt ook te kloppen. 

Hoe het gezelschap de winkel binnen is gekomen, is niet duidelijk. De ‘urban explorers’ vinden honderden ski’s en ander wintersportmateriaal, maar ook stapels sportschoenen en sportkledij. ,,Alles is nog in prima staat’’, klinkt het verbaasd. ,,Superraar dat iemand dit zomaar achterlaat. Alles wat hier ooit te koop was, is gewoon achtergelaten. Er staat hier voor duizenden euro’s aan materiaal. Alle schappen staan nog vol.’’

Quote

Alles wat hier ooit te koop was, is gewoon achtergela­ten

Davy Podrabsky, Urbex explore

Niks meegenomen

Dat is opmerkelijk, want Urpa in Zwevezele staat al bijna tien jaar leeg. Of het pand bewoond is, is niet duidelijk, al vinden de Nederlanders wel duidelijke sporen van bewoning. Niet onbelangrijk is dat Podrabsky en zijn collega’s bewust alles ongemoeid laten. Ze filmen louter en nemen nooit iets mee en maken niets stuk. 

Al is het feit dat ze zich toegang verschaffen tot de leegstaande gebouwen daarom niet minder onrechtmatig. Eerder werden ze tijdens een van hun ‘uitstapjes’ al eens opgepakt, maar toen kwamen ze er met een waarschuwing van af. 

Urbex Explore verkent de leegstaande sportzaak in Zwevezele
Volledig scherm
Urbex Explore verkent de leegstaande sportzaak in Zwevezele © Urbex Explore
Urbex Explore verkent de leegstaande sportzaak in Zwevezele.
Volledig scherm
Urbex Explore verkent de leegstaande sportzaak in Zwevezele. © Urbex Explore
Een rek vol skilatten.
Volledig scherm
Een rek vol skilatten. © Urbex Explore
  1. Podiumbranche: Einde aan concerten en festivals als 1,5 metersamenleving blijft
    PREMIUM

    Podiumbran­che: Einde aan concerten en festivals als 1,5 metersamen­le­ving blijft

    Het bezoeken van concerten en festivals is in een samenleving waarin we 1,5 meter afstand moeten houden vrijwel onmogelijk. De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) doet om die reden een oproep aan het kabinet om voorlopig alle shows tot nader orde te verbieden. ,,Geef popzalen en festivalorganisaties duidelijkheid zodat ze weer verder kunnen, anders betekent dit voor hen het einde”, meldt directeur Berend Schans aan deze nieuwssite.