Voetbalclubs verrast door ban Rabobank op profclubs als nieuwe klant
updateHet Nederlands voetbal is verrast over het besluit dat de Rabobank geen clubs uit het betaald voetbal meer accepteert als nieuwe klant. De risico’s van het zaken doen met profclubs acht de bank te groot. De KNVB en andere organisaties uit het betaald voetbal gaan op korte termijn in gesprek met de top van de bank, melden de koepelorganisaties aan deze site.
Delen per e-mail
,,We worden nu overvallen door berichten in de media, we hadden dit graag op een andere wijze vernomen, zodat we hen onze activiteiten en vorderingen kunnen toelichten’’, luidt de boodschap van de voetbalbond KNVB, Eredivsie CV (ECV), CED (Coöperatie Eerste Divisie) en FBO (Federatie van betaaldvoetbalorganisaties).
De Rabobank benadrukt: de bank heeft geen aanwijzingen van witwaspraktijken of corruptie in het betaalde voetbal. Het besluit om geen profclubs meer als nieuwe klant te accepteren, heeft puur en alleen te maken met een onderzoek van de toezichthouder van twee jaar geleden. In dat onderzoek wees De Nederlandsche Bank (DNB) op een verhoogd risico op witwassen, corruptie en fraude binnen de voetbalsport.
DNB riep banken op om onder meer de transacties binnen de voetbalsport scherp in de gaten te houden en om extra alert te zijn als bijvoorbeeld vermogende particulieren zich melden voor een overname van een voetbalclub. Dit gebeurde onlangs nog bij Roda JC en FC Den Bosch, waar buitenlandse investeerders aanklopten.
We worden nu overvallen door berichten in de media, we hadden dit graag op een andere wijze vernomen
De Rabobank, dat 80 procent van de clubs uit het betaald voetbal als klant heeft, zou volgens de berichtgeving in NRC Handelsblad ook de nodige druk op die clubs hebben uitgeoefend om niet met die lieden in zee te gaan. Hadden de clubs dat wél gedaan, dan zou de Rabobank een punt achter de klantrelatie hebben gezet en hadden de clubs op zoek kunnen gaan naar een andere bank.
Afscheidstraject
,,We behandelen de profclubs niet anders dan een individuele klant. Als de Rabobank bij een individuele klant onacceptabele integriteitsrisico’s loopt, kan dat net zo goed leiden tot een afscheidstraject. Ongewenst of ongeoorloofd gedrag kan leiden tot beëindiging van de klantrelatie. We handelen geheel in lijn met de internationale en nationale regels’’, vult de woordvoerder van de bank aan.
Het weren van nieuwe clubs uit de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie is niet de enige maatregel die de bank neemt om ‘risico's op maatschappelijk onbetamelijk gedrag te voorkomen’. Zo mogen medewerkers van de bank ‘vanuit een potentieel belangenconflict’ in de toekomst geen bijbaan als bestuurder of commissaris bij een club in het betaald voetbal meer accepteren. ,,Vanuit onze rol van poortwachter vinden we dat niet meer kunnen’’, luidt de boodschap.
Dat laatste betekent niet dat medewerkers per direct hun nevenfunctie moeten neerleggen. Volgens de bank zal dat op een natuurlijke manier worden afgebouwd, bijvoorbeeld als de zittingstermijn afloopt. De bank zegt verder dat lopende sponsor- en marketingactiviteiten gewoon doorlopen, maar dat de bank ook wat dat betreft kritisch let op mogelijke witwaspraktijken.
Overvallen
Verschillende voetbalclubs en belangenclubs in het betaald voetbal zeggen overvallen te zijn door het besluit van de Rabo. ,,Officieel heb ik nog niets gehoord. Ik heb geen idee wat de consequenties zijn. We bankieren al jarenlang bij de Rabobank. Er is sprake van een relatie", reageert een verraste directeur van Willem II, Martin van Geel. ,,De Rabobank huurt verder een skybox in het stadion van Willem II en is sinds dit seizoen als betrouwbare sponsor betrokken bij het maatschappelijke project ‘Willem II betrokken’. Je hoop dat het blijft zoals het is. Wat ik begrepen heb is dat de bank niet meer gaat financieren. Dat is wat anders dan sponsoren. We wachten de ontwikkelingen af en gaan niet zelf op zoek naar meer informatie.”
De voetbalbond en andere organisaties uit het betaald voetbal verklaarden dat ze zo snel mogelijk in gesprek wilden gaan met de Rabobank en vandaag contact zouden opnemen. Dat contact is er inmiddels geweest. ,,We vinden het heel belangrijk dat we het voetbal in Nederland financieel gezond houden. Onze branche kent al een uitgebreid licentiesysteem”, aldus de belangenbehartigers in het Nederlands voetbal.
Witwassen
De Rabobank houdt er duidelijk een strenger beleid op na dan de andere grootbanken. Zo zegt ING, dat een aantal profclubs als klant heeft en sterk aanwezig is in het amateurvoetbal, het niet nodig te vinden om extra stappen te zetten richting de voetbalsector. ,,We behandelen voetbalclubs niet anders dan een individuele klant. We onderzoeken iedere klant in iedere fase”, aldus een zegsvrouw. Ook ABN Amro zal niet standaard profclubs als nieuwe klant weigeren. Wel zegt de bank verscherpt te kijken naar bepaalde sectoren bij de beoordeling van het risico op corruptie, witwassen en fraude. Welke sectoren dat zijn, wil de bank niet kwijt.
Sinds de witwasaffaire bij ING vorig jaar lijken de banken als de dood om op de vingers getikt te worden door de toezichthouder. Recent gaf DNB nog te kennen dat de financiële instellingen meer moeten doen om witwassen te voorkomen. Naar schatting wordt er jaarlijks voor 16 miljard euro witgewassen.
Een paar weken geleden kwam ABN Amro met het nieuws naar buiten dat het zijn 5 miljoen klanten tegen het licht moet houden op nadrukkelijk verzoek van de toezichthouder. De topman wilde niet meer kwijt dan dat ‘we in alle onderdelen van de bank de nodige herstelmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat aan alle wet- en regelgeving wordt voldaan’.
ING trof vorig jaar met het Openbaar Ministerie een schikking van 775 miljoen euro, omdat de bank nalatig was geweest in het voorkomen van witwaspraktijken. Volgens justitie konden rekeninghouders ongestoord ING-rekeningen gebruiken voor ‘criminele activiteiten’. Ook had de bank niet voorkomen dat de rekeningen van haar cliënten misbruikt konden worden voor het witwassen van miljoenen euro’s.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Buitenlandse correspondenten over aanpak: ‘Nederland doet het echt heel slecht’
Wat is er aan de hand in ons land? Buitenlandse correspondenten kijken met verbazing naar de falende Nederlandse corona-aanpak en de voor Nederland ongekend hevige rellen. ,,Het gepolder levert halfslachtige maatregelen op waar steeds meer onvrede over ontstaat.’’ -
Dit was de relavond in beeld
Op diverse plaatsen in het land heeft de politie maandagavond bij rellen zeker zeventig personen aangehouden. In Rotterdam werden winkels geplunderd. De politie heeft waterkanonnen ingezet en de mobiele eenheid heeft traangas gebruikt, onder meer in Haarlem, om groepen te verspreiden en agenten te ontzetten. -
PREMIUM
Jeugd Urk haalt geld op na afbranden GGD-testlocatie: ‘Andere kant van ons laten zien’
Een groep jongeren uit Urk is een inzamelingsactie gestart om geld in te zamelen om de teststraat van de GGD, die zaterdag in brand is gestoken, te kunnen vervangen. De actie is vanochtend gestart. Na een halve dag is er al bijna 5000 euro opgehaald. ,,We willen een andere kant van Urk laten zien”, zegt de 21-jarige initiatiefnemer Jan Baarssen, die zaterdag zelf bij de haven was. -
PREMIUM
Spermadonor K34 wil anoniem blijven, donorkind Maria eist identiteit bij rechter
Spermadonor K34 wil anoniem blijven. Zijn donorkind Maria wil weten wie haar biologische vader is. Vanmiddag stond ze voor de rechtbank in Arnhem, om ziekenhuis Rijnstate te dwingen zijn identiteit bekend te maken. Welk belang weegt zwaarder? -
Politie: ‘Dit zat er aan te komen, al die energie moet ergens heen, we blijven ze aanpakken’
De politie is niet verrast door de rellen die de afgelopen twee dagen in tal van steden losbarsten rond de avondklok. ,,Al die energie en frustraties van die relschoppers moeten ergens heen. We blijven ze aanpakken, maar ook aan de achterkant zal het contact met de jongeren weer hersteld moeten worden,” zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP.
-
PREMIUM
RIVM schetst troebel vooruitzicht, ondanks hoopgevende cijfers
Terwijl het aantal coronabesmettingen vandaag het laagste niveau in maanden bereikte, vreest het RIVM een moeilijk restant van de coronawinter. Ondanks de harde lockdown verspreidt de Britse variant zich, net als de Zuid-Afrikaanse. De werkplek is daarbij de nieuwe in het oog springende hotspot. -
Video
Voetbalsupporters als buurtwachten door verschillende steden: ‘Desnoods springen we ertussen’
In een ultieme poging de explosie van geweld in steden te stoppen, grijpen gemeenten, politie en justitie naar andere middelen. Ze laten voetbalsupporters burgerwachten vormen en doen een dringend beroep op ouders hun kinderen thuis te houden. -
PREMIUM
Statenlid: ‘Vergeet niet: partijen op Urk riepen bewust op de avondklok niet te handhaven’
Johan van Slooten is bekend Urker inwoner. Muziekjournalist, schrijver en CDA-statenlid van Flevoland. Hij vertelt over de rellen op Urk, tijdens de eerste avond dat de avondklok inging. Hij reageert op persoonlijke titel en niet als CDA-statenlid, wil hij benadrukken.