Persconferentie over coronavirus in Brabant.
Volledig scherm
Persconferentie over coronavirus in Brabant. © Videostill

Voetbalwedstrijden en grote Brabantse evenementen van de baan, Indoor Brabant ‘afgeslankt’

Alle wedstrijden in het betaalde voetbal in Brabant worden komend weekend verboden. Dat hebben de burgemeesters van Den Bosch, Tilburg en Eindhoven bekend gemaakt. Ook diverse evenementen worden stopgezet of verboden.

Het gaat om de thuiswedstrijden van PSV, Willem II en RKC Waalwijk tegen respectievelijk FC Emmen, Heerenveen en FC Groningen. Die gaan komende speelronde niet door. Amateurvoetbal gaat voorlopig wel door. Maandag wordt de situatie in Brabant opnieuw bekeken. 

Indoor Brabant, het mondiale paardensportevenement dat donderdag van start gaat in de Brabanthallen in Den Bosch, wordt vanwege het coronavirus afgeslankt gehouden. Dat betekent dat per dagdeel maximaal duizend bezoekers kunnen worden toegelaten. De organisatie zegt tickethouders zo snel mogelijk te zullen informeren.

Alle maatregelen zijn bedoeld om het snel in Brabant om zich heen grijpende coronavirus tegen te gaan. De provincie neemt extra maatregelen omdat het virus in Brabant het hardst toeslaat: Brabant telt met 157 de meeste besmettingen. Naast de betaald-voetbalwedstrijden gaat het ook carnaval in Oosterhout niet door plus concerten en dancefeesten. De burgemeesters doen een oproep aan alle evenementen met duizend mensen of meer om die af te gelasten of ‘er verstandig mee om te gaan'. De Career Expo in de TU Eindhoven wordt per direct stopgezet. 

Ook wordt Brabanders opgeroepen een week lang terughoudend te zijn met sociale contacten. Maar Brabant gaat niet op slot, benadrukken de burgemeesters. Kroegen en horeca blijven open, maar iedereen wordt gevraagd voorzichtig te zijn. Ook met bijvoorbeeld bezoeken aan oudere familieleden. 

Burgemeester Jorritsma (Eindhoven) sprak tijdens de persconferentie van ‘de moeilijkste afwegingen in zijn loopbaan’. De oproep is verder om basisscholen en kinderopvangcentra open te houden. Zorg voor opvang in de klas, desnoods met hulp van ouders. Kinderen bij opa en oma brengen is nu juist niet verstandig. Opvang is de komende week belangrijker dan onderwijs.

Over contacten in de kroeg zeggen de burgemeesters: als we jong zijn en gezond van leden, dan kan dat. Maar wees voorzichtig met het weekenduitstapje naar opa en oma. Dan bestaat de kans dat je besmetting overdraagt.

De burgemeesters spreken van een dag met ‘duivelse dilemma’s’. Theo Weterings (Tilburg): ,,Sociale contacten moeten gematigd worden. Daar waar het kan de komende week geen nieuwe contacten. De vitale infrastructuur: zorg, politie, gemeenten en brandweer, is cruciaal. Dat moet door blijven gaan. Daar komen maatregelen voor.”

  1. Duizenden demonstranten tegen politiegeweld: Dam in Amsterdam bomvol
    Politiegeweld Amerika

    Duizenden demonstran­ten tegen politiege­weld: Dam in Amsterdam bomvol

    In Amsterdam wordt vanaf 17.00 uur vanmiddag gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaanse arrestant George Floyd (46) in Minneapolis. Op beelden is te zien hoe de hele Dam in het centrum van de hoofdstad bomvol staat met duizenden mensen. De sfeer is goed, maar op Twitter vragen vele mensen zich af of een dergelijke massale bijeenkomst in deze tijden wel zo’n goed idee is. Ook Kamerleden reageren verontwaardigd. Burgemeester Halsema ziet echter geen reden om in te grijpen. ,,De vrijheid van demonstratie is een groot goed in Amsterdam’’, zo laat haar woordvoerder weten.