Voor deze onderzoeken zwemt Maarten van der Weijden straks de Elfstedentocht

Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden legt binnenkort opnieuw de tocht der tochten af. Hij zal 21 juni tweehonderd kilometer zwemmen om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Waar vorig jaar de opbrengst naar KWF ging, wordt het geld dit jaar verdeeld over meerdere goede doelen. 

De opbrengst van de Elfstedenzwemtocht komt ook dit keer ten goede aan kankerpatiënten. Het geld wat Van der Weijden zelf op zal halen wordt verdeeld over verschillende onderzoeken. Die onderzoeken zijn ingediend door stichtingen als KWF, KiKa, Roparun en de Paulien van Deutekom Foundation. Vorig jaar was KWF het enige goede doel dat de onderzoeken indiende. 

Van der Weijden heeft samen met professionals een keuze gemaakt voor welke onderzoeken hij gaat zwemmen. ,,We hebben, ook met de patiënten, zorgvuldig elf nieuwe onderzoeken en projecten uitgezocht. Een deel is gericht op het vergroten van kans op herstel of verlenging van het leven. Maar kwaliteit van leven tijdens en na kanker, is ook erg belangrijk voor patiënten. Ook daar wil ik mij graag voor inzetten”, licht Van der Weijden toe.

Maarten van der Weijden
Volledig scherm
Maarten van der Weijden © Yasmin Hargreaves

Tweede poging

Het is Maartens tweede poging om de lange afstand te water af te leggen. Vorig jaar 20 augustus moest hij stoppen na 55 uur zwemmen en 163 kilometer af te hebben gelegd. Hij zwom de Elfstedentocht niet uit, maar haalde wel ruim vijf miljoen euro op voor onderzoek naar kanker. Met dat geld zijn twaalf nieuwe onderzoeken gestart die nu nog lopen, vertelde Van der Weijden onlangs in De Ochtend Show to go.

Dit zijn de onderzoeken waar de opbrengst van Van der Weijden's Elfstedenzwemtocht naartoe gaat.

1. Tongkanker (KWF) - Het onderzoek is gericht op het vinden van een nauwkeurigere bepaling van tongkankerweefsel zodat de behandeling ervan niet te heftig hoeft te zijn.

2. Iedere vorm van kanker (KWF) - Dit onderzoek richt zich op het vergroten van de kans op herstel door onder andere immunotherapie op maat.

3. Darmkanker (KWF) - Het onderzoek richt zich op het verkleinen van belastende overbehandeling van darmkankerpatiënten.

4. Hersentumor (KWF) - Het onderzoek naar hersentumor meet het verschil tussen hersenoperaties onder narcose versus hersenoperaties in wakkere toestand. 

5. Leukemie (AML)(KWF)  - Voor het vijfde onderzoek op de lijst wordt gekeken naar immunotherapie voor Acute Myeloïde Leukemie (AML) patiënten. 

6. Huid/longkanker (KWF) - Bij het onderzoek naar huid- en longkanker wordt ook gekeken naar immunotherapie. Dit onderzoek wordt mogelijk gedaan in samenwerking met de Paulien van Deutekom Foundation.

7. Prostaatkanker (KWF) - Het onderzoek richt zich op het bestuderen van radioactief materiaal waarmee specifiek bestraald kan worden.

8. Eierstokkanker (KWF) - Er wordt onderzoek gedaan naar het implementeren van een bewezen levensverlengende behandeling via verwarmde chemotherapie.

9. Kinderkanker (KiKa) - Beide door KiKa ingezonden onderzoeken gaan over kinderkanker. Het eerste onderzoek richt zich op de verbetering van radiotherapie voor uitgezaaide kinderkanker. 

10. Kinderkanker (KiKa) - Het tweede onderzoek kijkt vooral naar mini-tumoren uit de hersenen en nieren.

11. Iedere vorm van kanker (Roparun) - Het onderzoek van Roparun richt zich op palliatieve zorg, zoals koppelbedden voor de laatste fase van een kankerpatiënt, zodat nabestaanden naast de patiënt kan blijven.

Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden gaat opnieuw 200 kilometer zwemmen om geld in te zamelen voor kankeronderzoek.
Volledig scherm
Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden gaat opnieuw 200 kilometer zwemmen om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. © ANP