De politie doet onderzoek bij de woning.
Volledig scherm
De politie doet onderzoek bij de woning. © EPA

Voorarrest vader Gerrit-Jan van D. uit Ruinerwold met 14 dagen verlengd

Gerrit-Jan van D., de 67-jarige vader van het gezin uit Ruinerwold dat jarenlang in afzondering leefde, blijft nog zeker 14 dagen vast zitten. Dat meldt het OM vandaag. Een andere verdachte in de zaak, Josef B. zit ook nog vast.

De vader van het gezin in Ruinerwold verblijft op dit moment in de gevangenisziekenhuis in Scheveningen. Hij zit in beperking, dat wil zeggen dat hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben en niet met de buitenwereld.

Wat hij heeft en of hij acuut moest worden opgenomen, kon een woordvoerder van het Openbaar Ministerie niet vertellen. De man heeft een aantal jaar geleden een hersenbloeding gehad. Hoe het met de zes meerderjarige kinderen van het gezin gaat, is ook niet duidelijk.

De man werd donderdag opgepakt op verdenking van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, het benadelen van de gezondheid van anderen (mishandeling) en witwassen. Ook de 58-jarige huurder van het pand, Josef B., zit om dezelfde verdenkingen in voorarrest.

Begin vorige week werd het gezin met de inmiddels meerderjarige kinderen ontdekt in een afgesloten ruimte in het pand. Dat gebeurde nadat de oudste zoon van 25 jaar naar het dorp was gegaan en zijn verhaal had gedaan aan de plaatselijke kroegbaas.

Op de boerderij in Ruinerwold waar vorige week een gezin werd aangetroffen dat in totale afzondering leefde, wordt vandaag geen onderzoek gedaan.