Kalma, "thuis" in het azc in Burgum.
Volledig scherm
Kalma, "thuis" in het azc in Burgum. © Catrienus van der Veen

Voorlopig géén asiel én geen gehoorimplantaat voor Kalma

Het 4-jarige dove meisje Kalma uit Afghanistan krijgt voorlopig geen gehoorimplantaat. Dat heeft de voorzieningenrechter maandag besloten. Bovendien is vorige week het hoger beroep van haar ouders tegen het afgewezen asielverzoek ook definitief afgewezen. De kans dat het meisje ooit iets zal horen slinkt daarmee aanzienlijk.

Het is een week met tegenvallers voor de Afghaanse familie van Farhad (35), Aziza (28) en hun kinderen. Eind vorige week werd het hoger beroep tegen hun afgewezen asielverzoek opnieuw afgewezen.

Daarnaast heeft de voorzieningenrechter maandag besloten dat hun dove dochter Kalma voorlopig géén recht heeft op een vergoeding voor een gehoorimplantaat, een medische ingreep van 60.000 euro waarmee ze weer zou kunnen horen. Afgewezen asielzoekers hebben geen recht op zo'n vergoeding. Bovendien oordeelt de voorzieningenrechter - net als de staatssecretaris - dat het implantaat 'niet medisch noodzakelijk is'. 

Nederlands
Toch betekent de beslissing van de voorzieningenrechter niet dat Kalma geen kans meer heeft op een implantaat. Bij de staatssecretaris loopt nog een bezwaar tegen het afwijzen van de vergoeding voor het gehoorimplantaat. De ouders waren ondertussen naar de voorzieningenrechter gestapt om een snel besluit af te dwingen, omdat het implantaat zo snel mogelijk moet worden ingebracht om succes te kunnen garanderen.

Niet opgeven
Dat 'versnelde besluit' is er nu dus niet gekomen, maar het 'gewone bezwaar' loopt nog. De familie heeft nu de hoop dat dát wel in hun voordeel zal uitvallen. Het is aan de ouders om samen met specialisten aannemelijk te maken dat de ingreep wél medisch noodzakelijk is. Ook de voorzieningenrechter wijst daarop. ,,Dat is hoopgevend, het is dus nu aan de artsen, die moeten duidelijk zijn,'' zegt advocaat Weijsenfeld van de ouders van Kalma. De kans dat artsen het implantaat wel medisch noodzakelijk vinden, is groot omdat Kalma anders nooit zal kunnen horen.

Het feit dat ondertussen hun asielverzoek definitief is afgewezen, maakt de zaak wel steeds lastiger. Als het asielverzoek wel was toegewezen, zou Kalma (net als Nederlandse kinderen) gewoon recht hebben op een vergoeding voor een gehoorimplantaat. De advocaten van Kalma geven het nog niet op. Zij overwegen zelfs uiteindelijk naar het Europees Hof voor de rechten van de mens te stappen.

 1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
  PREMIUM

  Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

  Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”
 2. Webwinkels verdienen grof geld met alternatieve ‘anti-coronavaccins’: beschermstenen en aurasprays
  video

  Webwinkels verdienen grof geld met alternatie­ve ‘an­ti-coronavac­cins’: bescherm­ste­nen en aurasprays

  Alternatieve genezers en kwakzalvers zien hun omzetten momenteel stijgen door de verkoop van middelen die zouden beschermen tegen het coronavirus of helpen bij het herstellen van een Covid 19-besmetting. Dat concludeert Voxpop- en Ochtend Show to go-presentator Roel Maalderink (28) na telefonische gesprekken met meerdere aanbieders. Vooral brokjes van de steensoort shungiet en zogenoemde auraspray blijken niet aan te slepen. ,,Levensgevaarlijk die handel.”