Volledig scherm
De Van Mesdagkliniek in Groningen © anp

Voortvluchtige tbs'er Groningse kliniek opgepakt

UpdateDe sinds vorig weekend voortvluchtige tbs'er uit de Van Mesdag-kliniek in Groningen is vanmiddag aangehouden. Dat meldt het Openbaar Ministerie. De man werd opgepakt in de buurt van een bedrijfspand in Groningen.

Afgelopen donderdag werd bekend dat de man niet was teruggekeerd van zijn verlof. Hij had zondagavond terug moeten zijn, maar had zich nog altijd niet gemeld. Het landelijke opsporingsteam van de politie begon daarop een klopjacht. Volgens de kliniek is er vooralsnog geen reden om aan te nemen dat de man tijdens zijn afwezigheid een misdrijf heeft gepleegd.

De kliniek deed geen mededelingen over de identiteit en de achtergronden van de man. Ook werd niet bekendgemaakt waarom hij is opgenomen in de kliniek. ,,Maar uit het feit dat hij met onbegeleid verlof was, mag je afleiden dat hij al enige jaren onder behandeling stond'', zo zei woordvoerder Wim de Bruin van het Landelijk Parket eerder deze week tegen
Dagblad van het Noorden. Een tbs’er mag pas onbegeleid naar buiten als de kliniek meent dat er geen kans meer is op een terugval. 

Verlof

In de Van Mesdag-kliniek worden zo'n 240 tbs'ers behandeld. Elke week gaat er meer dan driehonderd keer een tbs'er met verlof naar buiten. Het doel hiervan is kijken of de tbs'er klaar is om weer deel uit te maken van de maatschappij. ,Het verloftraject speelt daarbij een belangrijke rol'', stelt de kliniek in een verklaring op de website.

Vorig jaar was er bij de Groningse kliniek vier keer sprake van ,,ongeoorloofde afwezigheid''. 
Is een patiënt aangehouden en keert hij terug naar het forensisch psychiatrisch centrum, dan wordt zijn verlof in ieder geval voor één jaar ingetrokken.

  1. Dwars door de pui van het stadhuis: zo kwam Hans tot zijn wanhoopsdaad
    PREMIUM
    Reconstructie

    Dwars door de pui van het stadhuis: zo kwam Hans tot zijn wanhoops­daad

    Woensdag 22 augustus 2018, 02.00 uur. Een daverende klap schudt Bemmel ruw wakker. Gillende sirenes verscheuren de nacht in het Betuwse dorpje. Een auto is dwars door de glazen pui van het gemeentehuis geramd en ontploft. Tussen de brokstukken in de geblakerde ontvangsthal vinden agenten en brandweerlieden het levenloze lichaam van Hans van M. De vrachtwagenchauffeur had zijn aanslag zorgvuldig gepland. Een reconstructie, mede op basis van zijn lange afscheidsbrief.