Vraag naar personeel loopt hard op; voor het eerst meer vacatures dan werklozen
Het aantal beschikbare banen in Nederland was in het tweede kwartaal voor het eerst groter dan het aantal werklozen, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat kwam vooral omdat er een recordaantal vacatures bijkwam door de grote vraag naar personeel bij bedrijven.
Enerzijds profiteren die bedrijven van het economisch herstel na de coronacrisis, maar tegelijkertijd hebben veel ondernemers al langere tijd moeite om geschikt personeel te vinden. Zeker ook omdat het aantal werklozen blijft afnemen.
Aan het einde van het tweede kwartaal waren er 106 banen voor iedere honderd werkzoekenden. In totaal waren er 327.000 vacatures, een toename van 81.000 ten opzichte van eind maart. Dat is met afstand de grootste stijging die het CBS ooit heeft gemeten. Bovendien waren er niet eerder meer dan 300.000 openstaande vacatures in Nederland.
Verdubbeling vacatures horeca
De sectoren met de meeste vacatures zijn de handel, zakelijke dienstverlening en de zorg. Die drie branches zijn samen goed voor bijna de helft van de openstaande vacatures. De horeca kende de snelste toename. Daar verdubbelde sinds de versoepeling van de coronamaatregelen het aantal vacatures.
Het aantal banen steeg met 133.000 tot een kleine 10,9 miljoen. Daarmee ligt dat aantal nog 29.000 banen onder het absolute record van begin 2020, net voor het begin van de coronacrisis. Werknemers en zelfstandigen werkten 1 procent meer uren dan een kwartaal eerder.
De werkloosheid nam voor het derde kwartaal op rij af. In de maanden april tot en met juni daalde het aantal werkzoekenden met 27.000 tot 307.000. Dat is 3,3 procent van de beroepsbevolking. De werkloosheid lag begin 2020 op 3 procent, het laagste aantal ooit. Daarna steeg dit door de coronacrisis, maar inmiddels is er weer sprake van herstel. Door de coronasteun van de overheid werden grote ontslaggolven voorkomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Grote filepiek op snelwegen voor pinksterweekend voorbij
De grote filepiek zo vlak voor het pinksterweekend is voorbij. Rond 18.30 uur stond er nog zo'n 300 kilometer aan file. Twee uur daarvoor was dat nog bijna 1.000 kilometer in totaal. -
PREMIUM
Bij deze werkgever krijg je 18 cent per kilometer voor lopen en fietsen: ‘Je krijgt mensen moeilijk auto uit’
Lopend geld verdienen: De ANWB haalt alles uit de kast om zijn werknemers de auto uit te krijgen en geeft ze 18 cent vergoeding per gelopen kilometer. Ook voor fietsen worden ze betaald. Het is namelijk niet makkelijk verstokte automobilisten uit de wagen te krijgen. ,,Met alleen mooie fietspaden aanleggen, ga je het niet redden.”Den Haag -
Winkelverkoop stijgt, ondernemers optimistischer dan ooit, maar personeel is niet te vinden
De verkoop door Nederlandse winkeliers is in het tweede kwartaal flink gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het om een toename van 8 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De stijging is met name te zien bij de kleding- en schoenenwinkels. Ondernemers waren aan het begin van het derde kwartaal optimistischer dan ooit. Wel is er een groot probleem: personeel is nauwelijks te vinden.
-
PREMIUM3
Zelf je bakje meenemen naar de snackbar? Kwestie van wennen: ‘Je betaalt ook voor de verpakking van je tv’
-
-
-
PREMIUM
Personeelstekorten lopen op: ‘Bedrijven zijn luxepositie kwijt’
Nu de economie weer aantrekt steekt een oud probleem weer de kop op: een tekort aan personeel. En dat gaat nog wel even duren, dus werkgevers moeten op zoek naar nieuwe manieren om aan geschikt personeel te komen. -
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.