Volledig scherm
PREMIUM
© Thinkstock/AD fotobewerking

Vragen om toestemming kan supergeil zijn

column Saskia NoortSaskia Noort schrijft op deze plek wekelijks over nieuws dat haar raakt. Seksuele dwang kent veel vormen, aldus de schrijfster. 

Seks tegen de wil van de ander gaat strafbaar worden, als het aan minister Grapperhaus ligt. Dat heeft hij niet helemaal zelf bedacht, want het is afgesproken in het Verdrag van Istanboel tegen seksueel en huiselijk geweld dat ook door Nederland is ondertekend. Gaat dit nu in de toekomst betekenen dat je een saaie one-night stand bij de politie kunt aangeven, of dat spijt van seks ook onder verkrachting gaat vallen? Dat lijkt me niet. Er zal nog altijd bewezen moeten worden dat de dader ‘de onvrijwilligheid van de ander had kunnen afleiden uit de feiten en omstandigheden’. Het goeie nieuws van deze wet is dat de bewijslast niet langer alleen bij het slachtoffer ligt, maar ook bij de dader. Hij moet de rechter ervan zien te overtuigen dat wat hij deed met het slachtoffer gewenst was, terwijl nu alleen sporen van fysiek geweld en fysiek verzet als bewijs worden gezien.

  1. René V. die vanuit auto vier vrouwen stak werd opgepakt door eerder incident met ‘pijpbeweging’

    René V. die vanuit auto vier vrouwen stak werd opgepakt door eerder incident met ‘pijpbewe­ging’

    De 24-jarige René V., die ervan wordt verdacht vanuit zijn auto vier vrouwen te hebben gestoken, kon worden opgespoord doordat een slachtoffer van een eerder incident in Schagen het kenteken van zijn auto had genoteerd. Dit bleek vandaag bij het begin van zijn strafzaak. V. zegt zich zeer weinig meer van alles te herinneren, mede doordat hij tijdens de verschillende steekpartijen vaak onder invloed was van drugs.