Vuurwerkverbod lijkt van de baan, winkels bevoorraad
Het lijkt erop dat er dit jaar weer vuurwerk mag worden verkocht en afgestoken. Bronnen binnen het kabinet houden daar nadrukkelijk rekening mee. Ook de vuurwerkbranche zelf trekt die conclusie na het coronadebat van gisteren en is begonnen met het bevoorraden van de winkels.
Volgens bronnen binnen het kabinet is de druk op de zorg nu minder hoog dan eind 2020. Toen was er een grote lobby vóór een verbod: van oogartsen tot politie. ,,Nu hoor je ze niet”, klinkt het. Daardoor vreest het kabinet dat de ‘stevige onderbouwing’ ontbreekt die bij de Europese Unie nodig is voor zo’n verbod.
Ook de vuurwerkleveranciers gaan ervan uit dat er eind dit jaar gewoon vuurwerk mag worden afgestoken. Ze zijn vandaag begonnen met het bevoorraden van de winkels. Volgens Leo Groeneveld van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) is na het coronadebat gisteren duidelijk geworden dat het Outbreak Management Team (OMT) geen advies meer gaat uitbrengen waarin staat dat het het wel of niet verkopen en afsteken van vuurwerk invloed heeft op de bestrijding van de coronapandemie. ,,Het is voor ons duidelijk dat er geen aantoonbare koppeling is met te verwachten extra druk op de zorg. Het is dus geen zorgbeslissing meer, maar een politieke discussie, en dat is dit onderwerp al jaren.”
Nog geen beslissing
Demissionair premier Mark Rutte gaf tijdens het debat aan dat er nog geen beslissing over een vuurwerkverbod is genomen, maar de vuurwerkbranche gaat er niet meer vanuit dat er nu nog valide argumenten zijn om het vuurwerk te verbieden.
Rutte zei tijdens het coronadebat dat mogelijk deze week, ‘maar in ieder geval zo snel mogelijk’, wordt besloten of ook dit jaar net als vorig jaar een vuurwerkverbod geldt om de zorg te ontlasten. ,,Mocht het zover komen, dan geldt er uiteraard ook financiële compensatie voor de sector. Dat wordt dan in zo’n besluit meegenomen. Nogmaals, het besluit zelf moet nog worden genomen”, aldus de premier.
Mocht het zover komen, dan geldt er uiteraard ook financiële compensatie voor de sector
Doorslaggevende reden
De zorg ontlasten was vorig jaar een doorslaggevende reden het vuurwerk te verbieden. De 900 lichtgewonden en 385 zwaar gewonden die er in 2019 waren door vuurwerk, konden huisartsenposten en ziekenhuizen er niet bij hebben. Het totaalverbod werkte: er kwamen nog maar 108 vuurwerkslachtoffers naar het ziekenhuis en 275 slachtoffers met lichte verwondingen bij huisartsenposten.
Burgemeester Bruls van Nijmegen was vorig jaar de eerste die op nieuwjaarsdag zei dat er wat hem betreft ook komende jaarwisseling geen vuurwerk wordt afgestoken. In de Tweede Kamer dringen GroenLinks en Partij voor de Dieren - de initiatiefnemers van vorig jaar - opnieuw aan op een verbod. Maar waar medici vorig jaar aandrongen op een totaalverbod, bleef het dit jaar stiller. Zorgbaas Ernst Kuipers vertelde Kamerleden begin deze week dat het voor de zorg relevanter is om te horen wat de impact is van eindejaarsvieringen op het aantal besmettingen. Het aantal opnames van vuurwerkslachtoffers in ziekenhuizen is volgens hem beperkt . Ook verblijven slachtoffers er vaak maar kort.
De politie, die vorig jaar de oproep tot een vuurwerkverbod openlijk steunde, laat in een reactie weten zich nu nog neutraal op te stellen. ,,Toen steunden we de oproep van de zorg. Nu hebben we zo'n oproep nog niet gehoord,” laat een woordvoerster weten.
De vuuwerkbranche verwacht dat het aantal vuurwerkslachtoffers dit jaar lager zal zijn in vergelijking met andere jaren waarin vuurwerk werd afgestoken. Gevaarlijk vuurwerk, zoals knallers en zogenoemde single shots, mogen niet meer worden verkocht.
Mocht een landelijk vuurwerkverbod definitief van de baan gaan, dan kunnen lokaal toch andere regels gelden. In onder meer Rotterdam en Amsterdam blijft vuurwerk afsteken dit jaar verboden .
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUMColumn
Huilen om de dood van Lucas en daarna Jesse Klaver uitlachen op TikTok
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Stormchaser Maickel gaat met kans op tornado júíst de deur uit: ‘Dat is het mooiste’
Hoewel de meeste mensen de veiligheid van hun eigen huis opzoeken tijdens een storm, zijn er ook mensen die er dan juist op uit gaan. Stormchaser Maickel Geurts bijvoorbeeld. De supercell die vrijdag over Limburg en Oost-Brabant raast zal en moet hij van dichtbij meemaken. -
PREMIUM
Na 51 jaar (!) stopt Evert (65) met de verkoop van vuurwerk: ‘Op deze manier is het niet leuk meer’
Voor Evert Hooijer (65) uit Soest was het 51 jaar lang de gezelligste tijd van het jaar: de laatste dagen van december, als hij vuurwerk verkocht. Pech voor de trouwe klanten: het is voorbij. Hooijer heeft zijn bekende vuurwerkbunker aan de Soesterbergsestraat verkocht. Het lokale vuurwerkverbod heeft hem de das omgedaan. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
PREMIUM
Bijna een jaar na de overstromingen, vreest Valkenburg nog altijd het water: ‘Dagen als deze zijn spannend’
Na de verwoestende overstromingen van vorig jaar, vreest de bevolking van Valkenburg nog altijd het water. Zeker als noodweer wordt voorspeld, zoals vrijdag. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
met video
Automobilist (21) vlucht met 200 km/u van politie en vliegt uit de bocht van A50-afrit: auto brandt uit
Een 21-jarige automobilist die met snelheden boven de 200 kilometer per uur aan de politie probeerde te ontkomen, is tijdens zijn vlucht gecrasht. De achtervolging begon op de A50 tussen Apeldoorn en Arnhem. De auto vatte na het incident vlam en brandde uit, waarna agenten de inzittenden uit de auto moesten redden.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer