‘Waar kom jij vandaan?’, vroeg mijn ma. ‘Ik zat bij John Lennon op bed’

50 jaar geledenTijdens hun huwelijksreis, volgende week een halve eeuw geleden, kropen Beatle John Lennon en zijn Yoko Ono een week lang in een Amsterdams hotelbed. Ze hielden een Bed-In voor wereldvrede. Superfan Constance en de band The Buffoons waren erbij, vijftig jaar geleden. Terug naar de beroemdste hotelkamer van Nederland, met getuigen van toen.

Die stem van hem, die kon ze dromen. Sterker, dat deed ze ook. Van zijn stem als hij zong, maar ook als hij sprak.

En dat deed die stem nu tegen haar, Constance Vrijdaghs uit Aerdenhout, 16 jaar jong. ‘Come and sit down,’ zei de stem voor de eeuwigheid, die van John Lennon.

,,Ik kende dat geluid zo goed, die stem had ik zo vaak gehoord. En nu hij tegen mij gericht was, werd ik op slag rustig’’, blikt Vrijdaghs, bijna vijftig jaar later, terug op de meest iconische hotelkamer van Nederland: kamer 902 (tegenwoordig 702) van Hilton Amsterdam, waar Beatle John Lennon zijn huwelijksreis met kunstenares Yoko Ono historisch maakte met een Bed-In voor de wereldvrede. Een week lang, van 25 tot en met 31 maart 1969, lag het stel voor hun pacifistische actie in bed.

 1. Freek over Boekenbalrel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedragen wordt

  Freek over Boekenbal­rel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedra­gen wordt

  Freek de Jonge (74) heeft geen seconde wakker gelegen van de door hem veroorzaakte opschudding, gisteravond bij de opening van het Boekenbal in Amsterdam. Hij eiste luidkeels schreeuwend van het publiek een statement over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. ,,Juist de groep die in de zaal zat, moet zich verzetten tegen deze elitaire politieke beweging’’, zegt de cabaretier the day after tegen deze site.
 2. Vilein? Schrijf toch normaal Eus, wreed of vals kan ook
  Brieven met Eus

  Vilein? Schrijf toch normaal Eus, wreed of vals kan ook

  Brieven van lezers, boos op het nieuws of het juist roerend eens met wat deze krant schrijft. We ontvangen ze elke dag. Een bloemlezing van wat onze lezer bezighoudt, siert dagelijks de brievenpagina. Columnist Özcan Akyol vraagt zich in de videoreeks Brieven met Eus af wat krantenlezers ertoe brengt hun woede of passie van zich af te schrijven. Vandaag is hij op bezoek bij Ferry, die vindt dat hij zulke moeilijke woorden gebruikt.