Volledig scherm
© ANP

Waarom ruikt het buiten toch zo lekker na een regenbuitje?

Stap je zo nog even naar buiten voor een avondwandeling? Even diep ademhalen en je ruikt zo'n heerlijke zomerse geur van een regenbui. Wetenschappers hebben een naam voor dit natuurfenomeen: petrichor.

Volledig scherm
De impact van een druppel op de aarde en het ontstaan van kleine deeltjes, de zogenoemde aërosols. © MIT/Youngsoo Joung

Heerlijk, vindt weerman Raymond Klaassen het, als hij na een zomers buitje even het huis uit stapt. ,,De geur is het sterkste als regenwater op droge grond terechtkomt'', weet Klaassen. ,,Het is iets wat iedereen ervaart. Het is een echt zomerdingetje. Vooral na een zware onweersbui kan het zo heerlijk fris ruiken.''

Grappig genoeg heeft regen als het in de lucht zweeft geen geur. Pas als een druppel de grond raakt en het reageert op aarde komt er een bijna zoete lucht vrij. De term hiervoor is petrichor, dat terug te leiden is tot het Griekse petra dat steen betekent en ichor dat refereert aan de vloeistof die als bloed door de aderen van de goden gaat. Het fenomeen werd in 1964 als eerste in het wetenschappelijke tijdschrift Nature beschreven door de Australiër Isabel Joy Bear en de Brit Roderick G. Thomas. 

,,Ze beschreven de olie van planten en een aantal chemicaliën van bacteriën die samen tot die specifieke geur leiden'', schreef Cullen Buie van de Massachusetts Institute of Technology in Cambridge (MIT) in een statement. ,,Maar frappant genoeg hebben ze niks gezegd over het mechanisme dat de geur in de lucht krijgt.''

Aërosols

Naar het ontstaan van het lekkere luchtje is inmiddels onderzoek gedaan. Het gaat volgens wetenschappers van de MIT om regendruppels die de poreuze aarde raken. Zodra dat gebeurt ontstaan er piepkleine luchtzakjes. Deze luchtbubbeltjes vliegen daarna weer omhoog, een beetje zoals de luchtbelletjes in champagne, voordat ze het oppervlak van de druppel breken en miljoenen kleine deeltjes verspreiden. Dit zijn aërosols. Volgens onderzoekers zit hier de geur van regen in.

Vooral na een middelmatig buitje lijkt de lucht sterk te zijn. De aarde is dan nog niet natgeregend, waardoor de druppels meer worden opgenomen. ,,Dus morgenochtend ruik je dit niet meer'', legt Klaassen uit. ,,Het regent vannacht aan een stuk door, waardoor er waarschijnlijk nergens in Nederland meer sprake is van een droog stukje grond.'' Helaas? ,,Welnee", vindt Klaassen. ,,Na regen komt vanzelf weer zonneschijn en kunnen we het natuurfenomeen weer meemaken."