Waarschuwing: Loslaten maatregelen levert enorme tweede ic-piek op

videoAls we per 1 juni de maatregelen tegen het coronavirus - vooral het afstand houden en verplicht thuisblijven bij ziekte - compleet laten varen dan kan er komende zomer een grote, nieuwe piek ontstaan op de ic’s.

Dat meldt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care, vanmorgen in een briefing aan de Tweede Kamer. ,,De impact van het loslaten van social distancing-maatregelen is zeer groot. Het gevaar is een enorme toename als je versoepelt.”

Volgens een illustratie wordt de volgende piek, die dan verwacht wordt in juli, veel hoger dan nu (circa 2400 bedden). De tweede piek kan dan oplopen tot ongeveer 10.000 ic-bedden. Maar dat getal in het model is onzeker, benadrukt Gommers.

Momenteel gaat het juist de goede kant op met de verwachte druk op de ic, bleek vanmorgen ook. Vóór 1 juni kan het aantal bezette plaatsen op de intensive care weer zijn gezakt onder de normale capaciteit, meldde RIVM-directeur Van Dissel. De eerste piek ligt nu in de laatste week van april. 

Quote

De impact van het loslaten van social distancing-maatrege­len is zeer groot. Het gevaar is een enorme toename als je versoepelt

Diederik Gommers

Burn-out

Gommers herhaalde verder zijn boodschap dat zorgverleners niet te lang onder enorme druk mogen staan, omdat dan het risico op fouten toeneemt en zelfs een burn-out op de loer ligt. Kamerlid Kees van der Staaij zei het tijdens de briefing mooi: ,,Zorgverleners geven momenteel alles voor een sprint, maar ze moeten nog een hele marathon lopen.”    

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care.
Volledig scherm
Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care. © ANP

In onderstaande graphic het aantal coronapatiënten per leeftijdsgroep:

  1. LIVE | Aantal doden in Mexico blijft stijgen

    LIVE | Aantal doden in Mexico blijft stijgen

    Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie in veel landen binnen Europa. Wel zegt premier Mark Rutte dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.” Ook is bekendgemaakt dat verpleeghuisbewoners al vanaf 15 juni meerdere bezoekers mogen ontvangen, een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.