Wacht ons na de massademonstratie een nieuwe coronagolf?
De anti-racisme betoging gisteravond op de Dam trok zo’n 5000 demonstranten en maakt veel los. Velen vrezen dat de massa-bijeenkomst een nieuwe coronagolf gaat veroorzaken. Hoe groot is de kans op zo’n berucht ‘superspreadingevenement’?
Delen per e-mail
Of we over twee weken een nieuwe uitbraak kunnen verwachten, is niet te voorspellen. Maar experts weten: het is oppassen geblazen. Het coronavirus springt nu eenmaal graag en makkelijk over als veel mensen samenkomen op één plek zonder genoeg afstand te houden. Al scheelt het dat de bijeenkomst buiten was, in de zon, met veel frisse lucht. Over pakweg een week zouden mensen de eerste klachten kunnen krijgen als de massa-demonstratie in Amsterdam inderdaad zo’n berucht ‘superspreadingevenement’ was.
Maar: ,,Met zo’n grote groep moet je ervan uitgaan dat er wel mensen met een infectie tussen hebben gezeten”, vertelde Marion Koopmans gisteravond aan deze nieuwssite. Koopmans is viroloog bij het Erasmus MC en adviseur van de WHO. ,,Hoewel ik natuurlijk hoop dat mensen met milde klachten echt thuis blijven. Maar er geldt ook voor iedereen individueel: vermijd drukte, dat is nu ook door veel mensen in de wind geslagen. Ik snap de verontwaardiging over de situatie in de VS, maar dit is wel echt riskant.” Viroloog Ab Osterhaus was er evenmin gerust op: ,,Duizenden mensen bij elkaar is net een voetbalstadion, en we weten wat de gevolgen dan kunnen zijn.” Wel benadrukte Osterhaus dat het hier ging om een evenement in de buitenlucht – veel besmettingen vinden juist binnen plaats – en dat veel mensen mondkapjes droegen. ,,Dat kan helpen, maar dit moet goed gemonitord worden.”
Ook het kabinet wil weten of of de antiracisme-demonstratie gisteravond op de Dam de kans op verspreiding van het coronavirus heeft vergroot. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie & Veiligheid, CDA) heeft advies gevraagd aan het RIVM. Dat advies komt vandaag nog, beloofde de minister na vragen van Jesse Klaver (GroenLinks).
Aanleiding voor het massale protest was de dood van George Floyd, een zwarte man die vorige week overleed nadat een politieagent lang met zijn knie op zijn nek zat. Veel aanwezigen op de Dam droegen mondkapjes, maar 1,5 meter afstand houden was veelal ondoenlijk. En dat leidde tot afkeuring onder experts en politici.
Geen preventieve thuisquarantaine
Voor bezoekers aan de demonstratie geldt geen speciaal advies. Zoals iedereen sinds 1 juni kunnen ze zich met klachten melden voor een coronatest, maar een preventieve thuisquarantaine is geen goed idee, zei burgemeester Femke Halsema vandaag in een interview met Het Parool.
Haar collega-burgemeester van Haarlemmermeer had gisteravond alle demonstranten opgeroepen om uit voorzorg twee weken in quarantaine te gaan, maar dat vindt Halsema dus onnodig: ,,Dat zou betekenen dat iedereen die in de afgelopen tijd tegen iemand anders is aangebotst in het park of in de supermarkt in thuisquarantaine moet. Dat is volstrekt onverstandig. Het idee is opportunistisch, deze suggestie kwam ook niet toen we lange rijen zagen voor de bouwmarkten, of drukte op de stranden.”
Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvideo
94 kilo, 1,86 meter lang en luistert naar de naam Jansen: Frank is dé gemiddelde Nederlander
Het zou je maar overkomen: in álles gemiddeld zijn. Een topprestatie zou je denken, maar verdient het wel een Nobelprijs om als ‘volstrekt gemiddeld’ betiteld te worden? Frank Jansen uit Wijchen is de ‘gelukkige’. -
PREMIUM
Advocaat van verdachten bij grootste heroïnesmokkel ooit: ‘Ze zijn misbruikt’
De twee broers (60 en 62) uit Sint Willebrord die worden verdacht van betrokkenheid bij de grootste heroïnesmokkel die ooit is ontdekt in Nederland, zeggen dat ze niet schuldig zijn. -
PREMIUM
Coronapuzzel past dit voorjaar misschien veel beter dan vooraf gedacht
De coronapuzzel zou de komende weken wel eens beter in elkaar kunnen vallen dan eerder werd gedacht. Mede omdat de Britse variant minder snel oprukt dan was voorspeld, blijft een grote coronapiek voorlopig uit. Het vaccineren vordert ondertussen juist gestaag. Veel ouderen zijn daardoor minder kwetsbaar wanneer er alsnog een grote golf komt. -
Vragenuur
RIVM adviseert vandaag nog over coronagevaar antiracisme-demonstratie
Het kabinet wil van het RIVM weten of de antiracisme-demonstratie gisteravond op de Dam de kans op verspreiding van het coronavirus fors heeft vergroot. Dat advies komt vandaag nog, beloofde minister Ferd Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) op vragen van Jesse Klaver (GroenLinks). -
Amsterdam sluit Vondelpark tijdelijk af, politie grijpt ook in Nijmegen in
De gemeente Amsterdam sluit het Vondelpark tijdelijk af omdat het er donderdagmiddag opnieuw te druk was. Bezoekers mogen het park alleen nog verlaten, meldt de gemeente.
-
Update
Massademonstratie wekt woede: ‘Dit is klap in gezicht’
Op veel plekken verliep de lockdown-versoepeling zonder grote problemen. Maar op de Dam in Amsterdam kwamen zo’n 5000 mensen samen voor een demonstratie, en tot ergernis van experts, Kamerleden en minister Ferd Grapperhaus werd niet altijd afstand gehouden. ,,Dit gaat echt buiten de perken.’’ -
Frank in quarantaine
Weet u nog waar u was vorig jaar rond deze tijd, wat u van plan was, wat u hoopte en vreesde?
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 344. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUMvideo
Coronatestafval wordt niet goed afgevoerd: ‘Dit zijn wel heel erg grove overtredingen’
Coronateststraten gaan slordig om met het afvoeren van besmettelijk testmateriaal. Ook bij het verpakken en vervoeren van afgenomen testmonsters worden regelmatig regels overtreden. Hierdoor is er risico op meer besmettingen.