Was Aziz A. betrokken bij de moord op zeventien Syriërs?
Justitie verdenkt ‘Balie-jihadist’ Aziz A. van de betrokkenheid bij de moord op zeventien Syriërs. Het bewijs daarvoor komt uit een afgeluisterd gesprek. Aziz A. zelf ontkent.
Delen per e-mail
De videobeelden zijn gruwelijk. In een desolaat gebouw gaat de camera langs zeventien lijken, mannen liggen op hun buik met het gezicht roerloos op de grond, of op hun rug, met bloed uit de mond. Ze lijken niet gedood in de strijd, maar geëxecuteerd. In beeld loopt een vrolijke teller mee die bij ieder lijk verspringt: 1, 2, 3,.... 17. Er klinkt een strijdlied, boven in beeld prijkt een jihadistisch logo. Twee mannen (nummers 18 en 19) zijn nog in leven, ze liggen gekneveld op hun buik en kijken angstig in de camera.
De video is gemaakt in 2012 in Syrië, ergens in de buurt van een grensovergang. De mannen in het gebouw zouden door een jihadistische groep zijn vermoord, omdat ze tot het Assad-regime behoorden. Een aansluitend beeld laat buitgemaakte uniformen en wapens zien.
De beelden werden vandaag vertoond in de rechtbank in Rotterdam, omdat justitie de Syrische vluchteling Aziz A. (35) verdenkt van betrokkenheid bij de moordpartij. A. is sinds 2014 in Nederland, heeft een verblijfsvergunning en kwam in 2017 in het nieuws toen hij door andere Syriërs in debatcentrum De Balie werd herkend als jihadist. In 2018 werd hij opgepakt. Deze week begon het proces tegen Aziz en zijn broer Fatah die allebei worden verdacht van lidmaatschap van de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra, voordat ze Syrië verlieten eind 2012.
Ik wilde indruk op hem maken. Ik wilde tegenover hem doen alsof ik wraak had genomen op het Assad-regime
AIVD-taps
Het Openbaar Ministerie denkt dat Aziz A. met de moordpartij te maken heeft, omdat hij dat zelf zegt in een afgeluisterd gesprek. In de woning van de Syriër in Amsterdam hingen microfoons van inlichtingendienst AIVD. Daar ontving hij op een dag een vriend, samen keken ze naar de video met de lijken. Aziz leverde commentaar, de twee lachten. ,,Was jij daarbij?” vraagt vriend Ahmad. ,,Ja”, zegt Aziz. ,,Maar ik ben bedekt, ik kom niet tevoorschijn.” Iets later zegt Aziz over een persoon in de video: ,,En hij... met hem zat ik in de leiding.”
De politie vond de betreffende beelden terug op YouTube en legde het tapgespek over de video. Het resultaat daarvan werd vertoond in de rechtszaal: het commentaar dat Aziz en zijn vriend leveren, past precies op de beelden. Ahmad, die in Duitsland woont, heeft het gesprek bevestigd.
Aziz ontkent niet naar de video te hebben gekeken, maar hij ontkent wél dat hij bij de moordpartij was. ,,Ik heb gelogen tegen Ahmad. Ik wilde indruk op hem maken”, zei hij vandaag. ,,Ik wilde tegenover hem doen alsof ik wraak had genomen op het Assad-regime.” Een motief voor wraak heeft Aziz wel: hij zat als tegenstander van het regime nog voordat de burgeroorlog uitbrak zes jaar in de beruchte Sednaya-gevangenis, hij werd er gemarteld. ,,Maar ik ben egoïstisch geweest, ik zag wat er met Syrië aan de hand was, maar heb aan mezelf gedacht en ben gevlucht.”
De waarheid
Wat is de waarheid? Aziz is op de video niet zelf te zien. En er zijn, zegt zijn advocaat Peter Plasman, in het hele dossier geen andere mensen die verklaren dat ze Aziz in 2012 op die plek hebben gezien of die hebben verteld dat hij erbij was. De Syriër ontkent niet dat hij de leider van Jabhat al-Nusra kende, maar zegt dat hij zelf nooit lid van de groep is geweest.
Aziz A. is niet de enige Syriër in Nederland die van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in de Syrische burgeroorlog wordt verdacht. Er loopt nog een handvol processen. In enkele van die gevallen lijkt er duidelijker bewijs: video’s waarop de verdachte zelf te zien is, terwijl er executies plaatsvinden. Dat is bij de ‘Balie-jihadist’ niet het geval. Getuigen proberen te vinden of horen in Syrië is onmogelijk, stelt het OM. Er is geen juridische samenwerking met dat land.
Het proces tegen Aziz en Fatah A. gaat vrijdag en volgende week nog verder. Een strafeis wordt pas in juli verwacht.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVaccins
Plotseling waren er 700.000 extra prikken gezet, hoe kan dat?
Opeens schoot het aantal coronavaccinaties in Nederland omhoog van ruim drie naar bijna vier miljoen. Dat totaal is een optelsom van registraties, aannames en schattingen. Die methode wekt verbazing, zelfs in het buitenland. ,,De rapportage van vaccinaties door Nederland is erg slecht en verwarrend.” -
Balie-jihadist: ‘Inlichtingendienst AIVD bood me geld voor informatie uit Syrië’
Aziz A., een Syrische vluchteling die er door het OM van wordt verdacht lid te zijn geweest van een terroristische organisatie in Syrië, zegt in Nederland samengewerkt te hebben met inlichtingendienst AIVD. ,,Ze boden me geld voor informatie uit Syrië.” Aziz A. kwam in het nieuws nadat hij in 2017 werd herkend als jihadist in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. -
PREMIUM
Gilles zoekt al 20 jaar naar de Nederlandse kinderen op deze foto: 'Tijd begint te dringen’
De Poolse soldaat Zygmunt Sawicki redde in de Tweede Wereldoorlog drie kinderen bij de bevrijding van Ter Apel. Zijn kleindochter Marta en haar echtgenoot Gilles Lapers zijn op zoek naar de kinderen van die foto. -
PREMIUM75 JAAR AD
Martin is altijd bezig met puzzels, ook voor deze site: hij bedenkt ze, of lost ze zelf op
Het AD bestaat deze maand 75 jaar. In die tijd is het AD veel meer geworden dan alleen een krant op papier. De hele maand april nemen we een kijkje achter de schermen. Vandaag: hoe puzzelen voor de lezer en voor de maker een belangrijke zaak blijkt. -
PREMIUM
Alarm om gevaarlijke Tesla-pil die ook in Brabant in omloop is: ‘Groot risico op ziekenhuisopname’
De zeer gevaarlijke Tesla-pil is mogelijk op meerdere plekken in Nederland in omloop. Ook in Brabant waarschuwt de politie. Verslavingsorganisaties IrisZorg en het Trimbos Instituut slaan alarm. ,,Het risico op een acute ziekenhuisopname na inname van de pil is groot.”
-
PREMIUM
Gratis testen voor Nederlandse grensgangers na Duitse inzameling ‘Holland in Not’
Nederlanders die in Duitsland werken kunnen zich bij zeventig Duitse teststraten gratis laten testen op corona. Dat is mogelijk door een initiatief van twee Duitse ondernemers, die de crowdfundingactie ‘Holland in Not’ zijn begonnen. -
Baby in wandelwagen rolt vijver in, terwijl moeder naar kleren kijkt
Een wandelwagen met baby is vanmiddag de vijver ingerold op het Triasplein in Harderwijk. Een omstander zag het gebeuren en redde het kind uit het water. In de Hema ertegenover werd de baby opgevangen tot de ambulance er was. -
VIDEO
Laagste aantal verkeersdoden sinds 2015 in coronajaar
In coronajaar 2020 kwamen in Nederland 610 mensen om door een verkeersongeval. Dat zijn 51 verkeersdoden minder dan een jaar eerder en het laagste aantal sinds 2015, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.