Volledig scherm
PREMIUM
Margarita Bernal © Joost Hoving

Wat je wel en vooral niet moet doen als stiefouder in de opvoeding

Het valt niet mee om als nieuwe partner te landen in het gezin van een ander. Mag je je als stiefmoeder of stiefvader bemoeien met de opvoeding van kinderen die niet van jou zijn? Stiefcoach Margarita Bernal en psycholoog Steven Pont geven advies.

Voeg niet te snel in
Bernal, ervaringsdeskundige, relatietherapeut, stiefcoach en eigenaar van Stiefgoed Leiden: ,,Elk samengesteld gezin begint met een verlies, want een vader of moeder is gescheiden of overleden. De nieuwe situatie is enorm wennen, voor alle partijen. Kinderen zijn verdrietig of boos. Zorg in elk geval dat je als nieuwe partners vanaf het eerste moment naast elkaar staat. Hoe? Door veel te praten. Eerst samen, en later eventueel ook met de kinderen. Doe het vooral rustig aan, liefde en luisteren overwint veel.’’

  1. Inzamelingsactie om vermiste Diana te vinden: We willen afscheid kunnen nemen
    PREMIUM
    video

    Inzame­lings­ac­tie om vermiste Diana te vinden: We willen afscheid kunnen nemen

    Mensen die hun geliefde kunnen begraven. Mariola en Edward Schmitz uit Goes zijn er stiekem jaloers op. Hun dochter Diana is al vermist sinds 13 januari, de dag dat ze vermoedelijk van de Zeelandbrug sprong en de dood vond in het ijskoude water. Haar lichaam is nooit gevonden en dat is voor het gezin onverteerbaar. Met een inzamelingsactie, die vandaag is gestart, hopen ze geld in te zamelen om haar te vinden. ,,Wij willen kunnen rouwen.”