Webwinkels verdienen grof geld met alternatieve ‘anti-coronavaccins’: beschermstenen en aurasprays

videoAlternatieve genezers en kwakzalvers zien hun omzetten momenteel stijgen door de verkoop van middelen die zouden beschermen tegen het coronavirus of helpen bij het herstellen van een Covid 19-besmetting. Dat concludeert Voxpop- en Ochtend Show to go-presentator Roel Maalderink (28) na telefonische gesprekken met meerdere aanbieders. Vooral brokjes van de steensoort shungiet en zogenoemde auraspray blijken niet aan te slepen. ,,Levensgevaarlijk die handel.”

Roel Maalderink.
Volledig scherm
Roel Maalderink. © AD

Maalderink, die normaal gesproken straatinterviews doet maar nu op alternatieve manieren communiceert met burgers, besloot een aantal aanbieders te bellen omdat hij op internet veel advertenties voor zogenaamde anti-coronaproducten had ontdekt. ,,Ik zocht contact met vijf ‘spirituele’ webwinkels om ze te vragen naar en te confronteren met hun producten. Er bestaat nog geen vaccin tegen het virus, maar drie van de vijf mensen die ik sprak beweerden met grote stelligheid dat er wel degelijk alternatieve ‘medicijnen’ zijn die tegen corona helpen. En ook dat die producten op grote schaal worden verkocht”, aldus Maalderink. 

,,Levensgevaarlijk! Want mensen die ‘genezende’, niet wetenschappelijk bewezen stenen en sprays kopen, lopen serieuze risico’s. Ze denken ‘beschermd’ rond te lopen met bijvoorbeeld shungiet om hun nek, maar kunnen natuurlijk nog steeds besmet raken.” Maalderink spreekt van een raar fenomeen. ,,Er zijn dus mensen die nu bakken geld verdienen door dit soort dingen te verkopen aan goedgelovige, bange consumenten.”

Quote

Wie de spray twee of drie keer per dag opspuit, zou een bescher­mend auraschild van minstens 1,5 meter kunnen krijgen

Roel Maalderink

‘Geneeskrachtige eigenschappen’

De steensoort shungiet, zo is te lezen op meerdere sites, zou afkomstig zijn van een meteoor waarvan de restanten alleen kunnen worden gevonden bij de kleine nederzetting Shunga in Karelië (Rusland). Al ruim 400 jaar wordt de steen geroemd vanwege ‘geneeskrachtige eigenschappen’. Zo zou shungiet elektromagnetische en andere straling tegenhouden, het immuunsysteem versterken, antibacteriële en -virale eigenschappen hebben en kalmte en troost bieden. De steen wordt ook wel ‘steen van leven’ genoemd.

En dat alles is volgens een aantal aanbieders die Maalderink sprak, ook echt zo. ,,Ook werd bij corona nog heliotroop aanbevolen. Die edelsteen zou helpen bij het herstellen van ziektes en operaties. En ondersteunen of beschermen bij verkoudheid en griep.”

Lees verder onder de foto en de podcast, waarin Roel Maalderink ook vertelt over de gesprekken die hij voerde:

Een brok shungiet
Volledig scherm
Een brok shungiet © Shutterstock

Omhulsel

En dan de auraspray met geuren van etherische oliën die een positief effect zouden hebben op lichaam en geest. Maalderink, uiterst kritisch: ,,Daarvan werd, zo bleek uit de telefoontjes, serieus beweerd dat het het onzichtbare ‘omhulsel’ of ‘schijnsel’ rond een lichaam vergroot. Wie de spray twee of drie keer per dag op spuit, zou een beschermend auraschild van minstens 1,5 meter kunnen krijgen. Groter dan de sociale afstand die door het RIVM en de regering wordt aanbevolen en verplicht. Die sprays zijn dus ook gevaarlijk. Mensen wanen zich er veilig of veiliger mee, maar de realiteit is anders.”

Heliotroop
Volledig scherm
Heliotroop © Shutterstock

Maffia

Vol ongeloof hoorde Maalderink aan hoe stellig shungiet, heliotroop en de sprays worden aangeprezen. Zo vertelde een van de verkopers: ,,Je kunt de stenen ook in water doen en dat vervolgens ter bescherming drinken.” Of: ,,Er is nog een mooie shungietpiramide voor 79 euro beschikbaar.” En: ,,Het grotere aura zorgt ervoor dat het virus zich niet prettig zal voelen in je lichaam.” Nog een andere, veelzeggende opmerking: ,,Ik durf deze producten niet op Facebook te zetten, want ze worden er direct afgehaald omdat ik niet bij de medische maffia hoor.” Eén van de aanbieders gebruikt de stenen of sprays zelf ook. ,,Die mooie regeltjes werken bij mij namelijk nooit.”

Maalderink herhaalt het nog maar eens. ,,Het is wat mij betreft oppassen geblazen met die alternatieve middeltjes.” Zijn advies is dan ook: niet kopen en al helemaal niet denken dat het echt gaat helpen. Hij ergert zich groen en geel aan lieden die zich tijdens de coronacrisis willen verrijken. ,,Ik heb ook nog gevraagd of er garantie op de stenen en sprays zat. Dus of ik mijn geld kon terugkrijgen als ik toch ziek zou worden. Het antwoord was een voorspelbaar nee. Nog een reden om niet met die lieden in zee te gaan.”

Auraspray.
Volledig scherm
Auraspray. © Shutterstock
  1. LIVE | Aantal doden in Mexico blijft stijgen

    LIVE | Aantal doden in Mexico blijft stijgen

    Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie in veel landen binnen Europa. Wel zegt premier Mark Rutte dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.” Ook is bekendgemaakt dat verpleeghuisbewoners al vanaf 15 juni meerdere bezoekers mogen ontvangen, een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.