Weekje Hollandse hitte kan record breken: zoek de schaduw, drink genoeg

UPDATE/VIDEONederland maakt zich op voor tropische dagen met temperaturen van dik boven de dertig graden. Het RIVM activeert het speciale hitteplan voor een groot deel van het land, scholen werken met tropenroosters, Rijkswaterstaat neemt extra maatregelen om gestrande automobilisten snel van de weg te krijgen. 

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) besluit samen met het KNMI of het hitteplan geactiveerd wordt. Volgens het KNMI kan het vandaag op sommige plaatsen al meer dan 28 graden worden en vanaf morgen nog warmer. In het zuidoosten lijkt het warme weer de hele week aan te houden, in de kustprovincies kan het minder lang duren.

Als het daadwerkelijk zo warm wordt als voorspeld, stelt Rijkswaterstaat vanaf morgen ook een hitteprotocol in. Dat betekent dat er extra materieel wordt ingezet om gestrande automobilisten sneller van de weg te krijgen. Ook adviseert Rijkswaterstaat de reizigers om zelf water mee te nemen. 

Volledig scherm
Zonaanbidders op het strand van Scheveningen. © ANP

Hitte

Het is warm vandaag. En dat blijft de komende dagen zo. Voor veel mensen betekent dat genieten, voor veel anderen is het minder fijn.  Voor groepen kwetsbare mensen brengt het zelfs risico’s met zich mee. Daarnaast is de zonkracht hoog waardoor de huid snel - vandaag al binnen 15 minuten - kan verbranden. 

Vanaf morgen wordt het op sommige plekken meer dan 30 graden. Vooral in het midden, zuiden en oosten van het land wordt het warm. Ook de nachten blijven warm; het wordt niet veel kouder dan een graad of 20. Er is weinig wind en de luchtvochtigheid is hoog, waardoor het benauwd aan kan voelen.

Extra aandacht

Het hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Zij moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Tal van scholen hebben inmiddels tropenroosters aangekondigd, de ANWB zet extra wegenwachten in en de GGD heeft verpleeghuizen, scholen, kinderdagverblijven, huisartsen, thuiszorgorganisaties en ziekenhuizen gewaarschuwd.

Techniekbedrijven melden dat het storm loopt om nog snel een airco te installeren. Martin Hoekstra van ST/Warmte in Nieuwkoop verwacht dat koeling de komende jaren belangrijker wordt dan verwarming. ,,De nieuwbouwwoning van vandaag is zo goed geïsoleerd dat rol van de verwarming beperkt is. De behoefte aan verkoeling neemt daarentegen alleen maar toe. Koelen is het nieuwe verwarmen.’’

Door de vroege hittegolf zou juni 2019 weleens de warmste juni sinds de metingen in 1901 kunnen worden. 

Maatregelen tegen de zon en de hitte

• Drink voldoende;

• Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;

• Zoek de schaduw op;

• Smeer de huid in met zonnebrand;

• Beperk lichamelijke inspanning in de middag;

• Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;

• Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben

Volledig scherm
Zonaanbidders op het strand van Scheveningen. © ANP
Volledig scherm
Een vrouw zoekt verkoeling in een fontein aan het Van Beuningenplein in Amsterdam © ANP
  1. Coolblue verhoogt plots prijzen en wijst na enkele dagen ophef coronavirus als schuldige aan

    Coolblue verhoogt plots prijzen en wijst na enkele dagen ophef coronavi­rus als schuldige aan

    Er is op sociale media consternatie over een plotse prijsstijging die webwinkel Coolblue onaangekondigd heeft doorgevoerd. Verscheidene klanten merkten dat de producten die ze in hun mandje hadden opgeslagen opeens een stuk duurder waren geworden. De wildste speculaties deden meteen de ronde over de reden van de prijsstijgingen. Bij Coolblue wordt enigszins mysterieus gedaan, maar de marketingafdeling vertelt nu dat het coronavirus de schuldige is.
  2. Gezin woont nog steeds tegenover homo-seksplek: ‘Niets lijkt deze heren tegen te houden’

    Gezin woont nog steeds tegenover ho­mo-seks­plek: ‘Niets lijkt deze heren tegen te houden’

    Kim Duin-Oosterman en haar gezin betrokken in de zomer van 2018 een karakteristieke jaren 30-woning in Benningbroek. Wisten ze toen veel dat de kinderkamers uitkeken op een ontmoetingsplaats voor homoseksuele mannen. Uit wanhoop stapte Duin-Oosterman vorig jaar naar diverse media. Nu, een jaar later, is er nog maar bar weinig veranderd. ,,Onze kinderen houden hun gordijnen permanent gesloten’’, verzucht de bewoonster aan de telefoon.