Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Welke vrouwen riskeren baby-kinkhoest in ruil voor een blender?

columnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Kinkhoest wordt ook wel de honderd-dagen-hoest genoemd, aangezien de ziekte drie tot vier maanden kan aanhouden. Dat is voor een volwassene al een idioot lange tijd, maar bedenk je eens dat je pasgeboren baby drie tot vier maanden hoest, zo hevig dat hij of zij moet braken, of tijdelijk geen zuurstof krijgt. Ze kunnen er zelfs aan doodgaan.

Vandaar dat het RIVM sinds eind vorig jaar een kinkhoestvaccinatie aanbiedt aan zwangere vrouwen, waardoor hun baby’s beschermd zijn tegen de ziekte, tot ze zelf oud genoeg zijn om ertegen gevaccineerd te worden.

  1. Schrijver Anton Slotboom en puberexpert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Schrijver Anton Slotboom en puberex­pert Marina van der Wal in Ochtend Show to go

    Het boek De zin van het leven ben je zelf, over het compromisloze bestaan van de pas overleden Jules Deelder, verschijnt morgen. Journalist Anton Slotboom werkte aan de biografie en kon het boek net afronden toen Deelder overleed. Slotboom vertelt in De Ochtend Show to go wat de rasechte Rotterdammer voor hem heeft betekend en hoe de interviews met hem waren. Ook geeft hij een klein inkijkje in de rol van drugs in Deelders leven en de lessen die hij van hem heeft geleerd.