Volledig scherm
Jelle Andriesse © Marco Okhuizen

Wierd peilt de stemming: 'Waarom nog aangifte doen?'

De falende overheidBurgers die geen gehoor vinden na een misdrijf, verliezen hun geloof in de rechtsstaat. ,,Ook de VVD maakt hun law-and-orderverhaal niet waar."

Volledig scherm
Wierd Duk © Joost Hoving

Het is al een tijdje geleden, maar je voelt bij Fay Bouman (38) en Jelle Andriesse (39) de verontwaardiging weer opkomen. In november werd hun zwarte Skoda Octavia gestolen, voor hun woning in Haarlem. De auto werd gebruikt voor een ramkraak en uitgebrand teruggevonden. ,,We wonen nota bene in de Kleverparkbuurt", zegt Fay. ,,Ik dacht dat het daar zo veilig was."

Het stel - hij werkt bij een bank, zij in de jeugdzorg - was 'dolgelukkig' met die auto. Ze hadden ervoor gespaard en voor Fay was de Skoda een soort huiskamer. ,,Al m'n spullen lagen er nog in: m'n bril, kleding. Ik dacht dat ik doordraaide. Ik had echt een fysieke reactie."

Toen begon de ellende pas. Jelle: ,,Ik belde direct de politie om aangifte te doen. Door de vele vragen duurde de afhandeling meer dan een uur. Terwijl ik dacht: dat is nu allemaal niet belangrijk. Zet die auto zo snel mogelijk op de telex, straks is-ie de grens over."

Ze voelden zich niet serieus genomen. ,,Eigenlijk word je door de politie meteen afgewimpeld", zegt Fay Bouman. ,,Het is bijna alsof je fiets is gestolen", vertelt Andriesse met zichtbaar ongeloof. ,,Best bijzonder. Ze hebben gewoon geen zin om er iets aan te doen."

Een schade-expert zei: ,,Die auto gaat niet naar het buitenland. Reken maar op een ramkraak.'' Hij had gelijk: iets meer dan een week na de diefstal werd de Skoda gebruikt om er de pui van de Praxis in Velserbroek mee te rammen. De dieven gingen ervandoor met elektrisch bouwgereedschap ter waarde van enkele duizenden euro's.

Auto

Enkele dagen later las Jelle dat er in Haarlem-Noord een auto was uitgebrand. ,,Ik dacht nog: het zal toch niet die van ons zijn?" Weer een paar dagen later ontvingen Jelle en Fay een bericht van de RDW. ,,We moesten de kwestie met de auto snel afhandelen, anders zouden we aansprakelijk worden gesteld voor eventuele misdrijven die ermee werden gepleegd."

Fay: ,,Ik was dolgelukkig, dacht: de auto is teruggevonden. Ik belde de politie, maar die wilde geen informatie geven. Toen vroeg ik: zeg me dan ten minste of ik me op het ergste moet voorbereiden. Dat beaamden ze. Ik werd er onpasselijk van."

Jelle: ,,Op Youtube zocht ik de beelden op van die autobrand in Haarlem-Noord. Toen zag ik dat het onze zwarte Skoda was."

Laks

Quote

Dat burgers slachtof­fer worden van criminali­teit geldt in onze samenle­ving blijkbaar als bijkomende schade

Jelle Andriesse

Ze waren verbijsterd en vroegen zich af waarom waren ze niet door de politie waren geïnformeerd. Jelle: ,,Na je huis is dit je kostbaarste bezit. En dan wordt er zo laks mee omgegaan." Fay: ,,Ik was in alle staten."

Bouman ging zelf op onderzoek uit. ,,Als de politie het niet doet, doe ik het zelf wel." Ze verdacht de Oost-Europese klussers 'van de overkant', fotografeerde het kenteken van hun werkbusje en ging ermee naar de Praxis. Jelle: ,,Die herkenden het kenteken. De mannen hadden zich verdacht gedragen in de winkel, alsof ze aan het inventariseren waren."

Kort daarop volgde ook bij de Gamma een ramkraak. Fay: ,,Daar hadden ze beelden van diezelfde mensen. 'We vertrouwden ze al niet', zeiden ze daar. Ik ben met dit verhaal naar de politie gegaan. Maar die wilden er niets mee doen."

De ervaring heeft hun geloof in de rechtsstaat ondermijnd. ,,Waarom zou je nog aangifte doen?" vraagt Jelle retorisch. ,,Ik weet ook niet meer op welke partij te stemmen. Alsof de VVD hun law-and-orderverhaal waarmaakt." Fay: ,,De overheid laat z'n kerntaken verslonzen. Ik merk het ook in de jeugdzorg: er worden zoveel fouten gemaakt."

Lichtpuntje

De twee staan bepaald niet alleen. Na een oproep op social media komt het ene na het andere verhaal binnen van slachtoffers van misdrijven die zich door de politie in de steek gelaten voelen. Een willekeurige selectie: een agressieve fietsendief in Amsterdam schildert gestolen fietsen van z'n buren over, om ze ongehinderd door te verkopen.

Een aangifte van brommerdiefstal, waarvan de dienstdoende agent zegt dat er niets mee zal gebeuren. Een oplichtingszaak: de dader wordt getraceerd, maar de officier seponeert de zaak. Een man die, omdat de politie niet ingreep, zelf bij een fraudeur een schuldbekentenis afdwingt, wordt wegens 'vrijheidsberoving' aangeklaagd.

,,Dat burgers slachtoffer worden van criminaliteit geldt in onze samenleving blijkbaar als bijkomende schade", concludeert Jelle Andriesse.

Toch is er één lichtpuntje: de zaak van de gestolen Skoda is heropend. Wie weet heeft Fay Boumans speurzin vruchten afgeworpen.

  1. Vader omgekomen zusjes spoorongeval Oss: ‘We  blijven hopen dat ze er op een dag weer zijn’
    VIDEO

    Vader omgekomen zusjes spooronge­val Oss: ‘We blijven hopen dat ze er op een dag weer zijn’

    De vader van Dana en Liva, de twee zusjes die zijn omgekomen bij het spoorongeluk met de Stint, precies een jaar geleden, heeft vanmiddag tijdens de herdenkingsdienst in Oss iedereen bedankt die aan het monument heeft meegewerkt. Hij stond in een emotionele speech stil bij het verlies van zijn dochters. ,,Soms loop ik naar de kamer in de hoop dat daar twee hele mooie meisjes liggen.’’