Rechtbanktekening van Jos de G., die wordt verdacht van de moord op Nicole van den Hurk in 1995, voor de rechtbank in Den Bosch.
Volledig scherm
Rechtbanktekening van Jos de G., die wordt verdacht van de moord op Nicole van den Hurk in 1995, voor de rechtbank in Den Bosch. © anp

Zaak moord Nicole van den Hurk (15) tijdelijk stilgelegd

De zaak rond de verkrachting van en de moord op Nicole van den Hurk (15) wordt tijdelijk stilgelegd. Deze week meldde zich iemand bij de politie die de verdachte, Jos de G., zou hebben horen zeggen dat hij een meisje heeft gedood. De twee hebben in dezelfde tbs-kliniek gezeten. Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg de rechtbank de zaak stil te leggen, om nader onderzoek te doen naar het verhaal van degene die zich gemeld heeft.

Het monument voor de vermoorde Nicole van den Hurk aan de Mierloseweg tussen Mierlo en Lierop.
Volledig scherm
Het monument voor de vermoorde Nicole van den Hurk aan de Mierloseweg tussen Mierlo en Lierop. © anp
Een bekende van de vermoorde Nicole van den Hurk bij het monument aan de Mierloseweg tussen Mierlo en Lierop.
Volledig scherm
Een bekende van de vermoorde Nicole van den Hurk bij het monument aan de Mierloseweg tussen Mierlo en Lierop. © anp

De rechtbank ging met het verzoek van het OM akkoord. De stiefmoeder van Nicole van den Hurk heeft donderdag naar aanleiding van de nieuwe getuige een dringende oproep gedaan aan iedereen die nog iets weet over de moord op Nicole, om naar voren te komen. ,,Het is een minuut voor twaalf'', zei advocaat Richard Korver donderdag. ,,Als iemand nog iets weet, moet die dat nu melden, niet morgen.''

Het was de bedoeling dat de aanklager donderdag de strafeis zou formuleren, maar het OM heeft verzocht de zaak tijdelijk stil te leggen om de nieuwe getuigenis goed te kunnen onderzoeken. De rechtszaal zit helemaal vol pers en nabestaanden.

Deze nieuwe getuige zou zich eerst bij De Telegraaf hebben gemeld, schrijft die krant donderdag. Daarna pas zou hij de meldkamer hebben gebeld. ,,Wat zegt het over de getuige als hij eerst naar de krant gaat en dan pas naar de politie?'', vroeg De G.'s advocaat Job Knoester zich donderdag af.

Tweede persoon
Volgens het OM is er al een verkennend gesprek geweest met de melder. Daarop is geconcludeerd dat de verklaring relevant kan zijn, en dus verder moet worden onderzocht. Het OM denkt dat er ook een tweede persoon is die over soortgelijke informatie beschikt.

De advocaten van De G. zien hier niets in. Ze zeggen dat het wel vaker gebeurt dat getuigen zich melden op het laatste moment, en dat het maar de vraag is of de informatie die deze persoon heeft, niet gewoon afkomstig is uit de uitvoerige mediaberichtgeving rond de zaak.

Ook heeft de verdediging nog niet kunnen toetsen of het echt om een serieuze melding gaat. Dat het OM zonder precieze onderbouwing zegt dat de verklaring heel belangrijk is, is ongehoord volgens de advocaat.

Ontkennen
Jos de G. werd begin 2014 aangehouden voor de verkrachting van en moord op het meisje, maar blijft ontkennen. Hij stelt dat het niet zijn DNA is, dat is gevonden op het lichaam van het 15-jarige Brabantse meisje dat op 6 oktober 1995 verdween.

En als het wel zijn sporen zijn, dan heeft hij vrijwillige seks met haar gehad, hoewel hij zich dat niet herinnert. Dat is ongeveer wat hij eind september heeft verklaard bij de rechter-commissaris. Zijn advocaat Job Knoester verklaarde bij een eerdere regiezitting dat de uitleg van Jos de G. helemaal niet zo vreemd is. ,,Ze gingen op dezelfde locaties uit.''

Verkracht
Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was van haar oma naar een bijbaantje in een supermarkt. Op 22 november 1995 werd ze vermoord en vermoedelijk verkracht gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.

De 48-jarige De G. werd op basis van een dna-match in januari 2014 opgepakt in de tbs-kliniek waar hij toen zat, vanwege een gewelddadige verkrachting.