Zacht weer na mistige ochtend; dinsdag lenteweer met 17 graden
Een strook van dichte mist zorgde vanochtend voor beperkt zicht in het midden van het land. In meerdere provincies was daarom code geel afgegeven. De mist trekt in de loop van de ochtend weg; daarna wordt het warm met temperaturen die oplopen tot zo'n vijftien graden Celsius.
,,We zien nu de dichtste mist in de provincie Utrecht, in de Betuwe in Gelderland, en in een deel van Brabant”, zegt Wouter van Bernebeek van Weerplaza. ,,In Zuid-Holland en Friesland hangt ook nog wat, maar het is vooral de strook van Utrecht tot Breda.” Daar is het zicht maximaal 90 meter.
Mist trekt weg
De mist trekt in de komende uren weg. ,,Uiterlijk tegen de middag zal het overal waarschijnlijk verdwenen zijn. De zon is vrij krachtig namelijk.” Wordt het dan ook een zonnige dag, als de mist is verdwenen? ,,Er komt vanuit het oosten wel wat bewolking. De zon zal zeker te zien zijn, maar strakblauw wordt het niet.”
De rest van de dag wisselen zonnige momenten en flinke wolkenvelden elkaar af. In het oosten kan later vandaag ook nog een enkele bui vallen. Wel is het een zachte dag, met middagtemperaturen die rond de vijftien graden liggen - voor het eerst deze maand. Het begin april was juist erg koud, het koudst sinds 1986.
Ook de komende dagen wordt het zacht, met temperaturen boven de 13 graden. Dat komt doordat de wind maandag naar een noordoostelijke richting draait. Daarmee wordt iets warmere lucht naar onze omgeving geblazen. Dinsdag is in het binnenland lokaal 17 graden mogelijk. Wel kunnen er buien ontstaan.
Een smalle strook met mist: waarom eigenlijk?
Waarom ontstond er eigenlijk juist in die strook van Utrecht tot Breda dichte mist? Dat komt door twee wolkengebieden: één boven het westen van Nederland, en één boven het grensgebied met Duitsland.
Van Bernebeek: ,,Daartussenin is het de hele nacht helder geweest. Juist in die opklaringen, en waar de wind het minste was, is de mist ontstaan. Dat is het meeste gunstige gebied daarvoor.”
Voor de vorming van mist zijn namelijk opklaringen nodig, en een lage temperatuur, zodat in de lucht aanwezig vocht gaat condenseren. ,,De temperatuur moet het dauwpunt bereiken. Dat kan in dit soort nachten alleen als het afkoelt, en dat gebeurt alleen als het helder is.”
Naast kou en een hoge luchtvochtigheid is ook de afwezigheid van wind een vereiste voor het ontstaan van mist. En vannacht was het in de betreffende contreien windstil.
Woensdag weer kouder
Woensdag wordt het weer kouder. ,,Dan hebben we opnieuw wind uit het noorden, en dan gaat de temperatuur omlaag. Eind van de week blijft de temperatuur steken op graad of tien, elf.” Zo koud als vorige week zal het niet worden, maar in de nacht kan het nog licht vriezen.
Dat gebeurde ook vannacht op verschillende plekken in het land. ,,Op sommige plaatsen was het vannacht kouder dan min 2. In het Gelderse Deelen was het 2,3 graden onder nul, de koudste plek van Nederland afgelopen nacht.” In het Groningse Eelden, Herwijnen (Betuwe) en het Brabantse Gilze en Rijen was het -2.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMmet video
Survivalgids voor Schiphol: ‘Blijf in het hier en nu’
Wie nu aan Schiphol denkt, ziet automatisch lange rijen voor zich. Reizigers die de luchthaven gebruiken staan er uren in, en het einde van dit fenomeen lijkt nog lang niet in zicht. Ook voor de zomer wordt gevreesd voor lange wachttijden. Daarom de vraag: hoe bereid je je voor? -
met video
Opnieuw enorme drukte en lange wachttijden op Schiphol
Het is opnieuw erg druk op Schiphol. Volgens een woordvoerder zijn de rijen de hele dag langer doordat er minder beveiligingspersoneel is dan gepland. Schiphol noemt de ‘erg lange’ wachtrijen vervelend en vraagt begrip en geduld aan de reizigers. -
PREMIUM
Omur (32) kreeg levensgevaarlijk gif over zich heen ‘Ik denk de hele dag: wat als ik dood was gegaan?’
Omur Arslan (32) uit Amersfoort dacht dinsdagavond dat hij dood zou gaan. Arslan, eigenaar van supermarkt Omur Markt op het Neptunusplein, kreeg pal voor zijn winkel onverwachts poeder van zwaar ongediertegif over zich heen. ,,Toen ik ’s avonds laat thuiskwam uit het ziekenhuis, zat de woonkamer vol familie op me te wachten. Iedereen was ongelooflijk geschrokken.’’ -
Met video
De moordenaar van Els Borst blijft nog minimaal twee jaar in tbs: ‘Behandeling nog lang niet klaar’
Dat zielige hoopje mens dat totale onzin zat uit te kramen. Toen Bart van U., moordenaar van oud-minister Els Borst en zijn eigen zus Loïs, ooit voor het eerst voor de rechter verscheen, leek hij totaal de weg kwijt, ontoerekeningsvatbaar. Toch kreeg hij uiteindelijk acht jaar cel en tbs. In dat laatste regime zit hij nu twee jaar en moest de rechter vandaag besluiten of daar minimaal twee jaar bij zou komen. De rechtbank besloot daar net toe: ‘De behandeling is nog lang niet klaar'.
-
Nederlands marineschip verliest 4000 liter smeerolie in Oostzee
Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. De Zeven Provinciën heeft afgelopen maand ongeveer 4000 liter smeerolie verloren. Dat gebeurde in de Oostzee waar het fregat deel uitmaakte van het NAVO-vlootverband Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1), meldt het ministerie van Defensie. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’