De Somalisch/Nederlandse activiste Zahra Naleie zet zich al jaren lang in tegen meisjesbesnijdenis en vrouwenverminking.
Volledig scherm
PREMIUM
De Somalisch/Nederlandse activiste Zahra Naleie zet zich al jaren lang in tegen meisjesbesnijdenis en vrouwenverminking. © Merel Klijzing

Zahra is zelf besneden en strijdt nu voor alle meisjes: 'Waarom wijk je af van onze traditie, krijg je te horen’

Voor zichzelf was het al te laat, maar ze kon haar vier dochters er nog voor behoeden. Dat deed Zahra Naleie (62) uit Alphen met succes. De van oorsprong Somalische is nu het boegbeeld in de strijd tegen meisjesbesnijdenis, waar ze deze week voor is geëerd met een bijzondere koninklijke onderscheiding. ,,Waarom wijk je af van onze traditie, krijg je te horen.”

  1. Minivakantie werd nachtmerrie voor dit gezin: ‘Het ergst denkbare gebeurde’
    PREMIUM

    Minivakan­tie werd nachtmer­rie voor dit gezin: ‘Het ergst denkbare gebeurde’

    Een minivakantie in Limburg met twee bevriende stellen en hun kinderen mondde voor een Deventers gezin uit in een nachtmerrie. Kees Neven (38), Susanne (nu 37) hun drie kinderen Daniël (10), Micha (7) en Lydia (5) botsten tegen een Arriva-lijnbus. Het ongeluk haalde het landelijk nieuws. Tien mensen raakten gewond, onder wie Kees en Susanne zelf. Hij overleefde de klap niet. Anderhalf jaar later vertelt Susanne hoe het hen sindsdien verging.