Zeldzame albinozeehond komt ziek, maar vol levenslust binnen bij de opvang

VIDEOZeehondenopvang Ecomare op Texel kreeg vandaag een bijzondere, verwarrende melding. Op de eerste foto’s die de dierenverzorgers onder ogen kregen zagen ze de witte vacht van een pasgeboren grijze zeehond, terwijl het overduidelijk een volwassen dier was. Het blijkt te gaan om een zeldzame albinozeehond, die meteen in Ecomare is opgevangen. 

De zeehond is een mannetje van zo’n 3 á 4 maanden oud.  Het dier heeft een hele lichte vacht en rode ogen. Deze kenmerken wijzen op albinisme, een afwijking waarbij een dier geen pigment aanmaakt. Albinisme is zeldzaam onder zeehonden. Voor Ecomare is het de eerste albinozeehond die in de opvang terecht komt, al zijn er in Nederland wel eerder albinozeehonden gezien. Het tegenovergestelde van albinisme, melanisme, waarbij de dieren juist helemaal zwart zijn, komt wat vaker voor.

De zeehond is erg ziek door een longworminfectie, heeft allemaal wondjes op zijn lichaam en was uitgedroogd bij binnenkomst. Bovendien lijkt hij geen of weinig zicht te hebben. Oogafwijkingen komen vaak voor bij dieren met albinisme. Of de zeehond helemaal blind is of nog wel wat ziet, moet nog blijken. Bij binnenkomst kreeg het dier eten en antibiotica en andere medicijnen van de dierenarts. 

De zeehond kreeg kort na vertrek van de dierenarts de gelegenheid om te zwemmen en te eten.  Ondanks zijn ziekte ‘dook hij meteen levenslustig het water in en at daar twee hele haringen op’, aldus verzorgers bij Ecomare.  

De albinozeehond wordt in quarantaine verzorgd en bezoekers kunnen hem door het raam bekijken. 

Vandaag is er een albinozeehond bij Ecomare gebracht.
Volledig scherm
Vandaag is er een albinozeehond bij Ecomare gebracht. © Ecomare
Vandaag is er een albinozeehond bij Ecomare gebracht.
Volledig scherm
Vandaag is er een albinozeehond bij Ecomare gebracht. © Ecomare
  1. LIVE | Luchtvaart vreest 120 miljard aan extra schulden, geboorte­dorp Doutzen Kroes wordt ‘één groot terras’

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. Vliegmaatschappijen zagen hun kas door de crisis in rap tempo leegraken, nadat door reisbeperkingen wereldwijd nog amper vluchten mogelijk werden.Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.
  2. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na  corona-uitbraak op verpleegafdeling

    Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

    Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.