Werkzaamheden aan de Zwanenburgbaan tijdens groot onderhoud, in maart vorig jaar.
Volledig scherm
Werkzaamheden aan de Zwanenburgbaan tijdens groot onderhoud, in maart vorig jaar. © ANP

Zestien vliegtuigen landden op gesloten baan Schiphol

Op Schiphol zijn in januari zestien vliegtuigen achter elkaar geland op een gesloten Zwanenburgbaan. Het duurde 25 minuten voordat de verkeersleiders doorhadden dat de baan nog niet was vrijgegeven.

Dat meldt NH Nieuws. Op zaterdag 18 januari hield een toestel de Buitenveldertbaan bezet omdat er nog een veiligheidspin in het landingsgestel zat. Dat vliegtuig was vanuit Ivalo (Finland) vertrokken toen de bemanning boven Zweden de boodschap kreeg dat het toestel was opgestegen met een pin in het neuswiel, die vermoedelijk per ongeluk niet was weggehaald.

De Boeing landde veilig op Schiphol, maar de baan moest wel dicht. Daarop werd de Zwanenburgbaan gereed gemaakt voor landingen. Die was echter nog niet vrijgegeven toen de zestien toestellen landden. Toen het kwartje viel, liet de luchtverkeersleider een toestel van Ryanair, dat op vijftig meter boven de Zwanenburgbaan hing, een doorstart maken.

Na de doorstart ging de baan alsnog open. Volgens Luchtverkeersleiding Nederland is er geen sprake geweest van gevaar op een botsing.

  1. Gesloten dierenpark in financiële nood biedt dieren ter adoptie aan: ‘Kameel kost 600 euro’

    Gesloten dierenpark in financiële nood biedt dieren ter adoptie aan: ‘Kameel kost 600 euro’

    Kasteelpark Born in Limburg is een reddingsoperatie begonnen. Zonder acute financiële steun stevent het dierenpark, dat al sinds maart noodgedwongen gesloten is als gevolg van de coronacrisis, rechtstreeks af op een faillissement. Meest opvallende actie is de uitgifte van ‘adoptie-aandelen’ waarmee mensen een of meer dieren in het park - van kwartels tot kamelen - een jaar lang kunnen adopteren.
  2. ‘Snelle pc zonder coronavirus’: Marktplaats grijpt in bij ‘smakeloze’ advertenties

    ‘Snelle pc zonder coronavi­rus’: Markt­plaats grijpt in bij ‘smakeloze’ adverten­ties

    Marktplaats heeft de handen vol aan particuliere verkopers en bedrijven die de naam van het coronavirus misbruiken om meer aandacht te krijgen voor hun advertenties. Op de koop-en verkoopsite wemelt het van de advertenties waarin volgens Marktplaats op een ‘smakeloze manier’ een link wordt gelegd met het coronavirus. ,,Wij gaan hier met onze experts kritisch naar kijken”, meldt een woordvoerder aan deze nieuwssite.