De gevonden messen.
Volledig scherm
PREMIUM
De gevonden messen. © Politie Zuid-Buitenveldert.

Zo ga je om met kinderen die zich stoer voelen met een wapen op zak

Messen in schoolkluisjes, tieners die op elkaar insteken en burgemeesters die oproepen tot een wapenverbod voor minderjarigen. De zorgen over jongeren die met messen over straat gaan nemen in korte tijd flink toe. Volgens opvoedkundigen zijn ouders naïef. ‘Ze denken: dat doet mijn kind niet.’

Het gebruik van messen is volgens deskundigen niet meer alleen aan de orde van de dag in een paar grote steden. Het speelt door alle lagen van de bevolking, in steden in het hele land. ,,Je ziet dat er een beweging van onveiligheid is in klassen en op andere plekken in de omgeving van tieners, zoals bij sportclubs. Dan gaat een deel van die jongeren zich verdedigen: of ze grijpen naar wapens of naar fysiek geweld. Jongeren tussen de 12 en 17 willen graag sterk staan in een groep”, verklaart Emmeliek Boost van de Opvoeddesk.

  1. RIVM: 166 sterfgevallen erbij, 625 nieuw gemelde ziekenhuisopnames

    RIVM: 166 sterfgeval­len erbij, 625 nieuw gemelde ziekenhuis­op­na­mes

    De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 166 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Het totaal aantal overleden patiënten komt daarmee op 1339. Dat meldt het RIVM in de dagelijkse update. De toename van 166 nieuw gemelde sterfgevallen is de een-na-hoogste tot nu toe, 31 maart waren het er 175. Het RIVM benadrukt dat deze 166 mensen lang niet allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden.