Zomers warm: vandaag tot 29 graden, morgen nog warmer

Het is zomers warm in Nederland. Vandaag kan de temperatuur lokaal oplopen tot wel 29 graden. Morgen wordt het nog warmer. ,,Erg warm”, verwacht meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza.

Volledig scherm
Ter verkoeling met een bootje het water op bij Earnewald. © ANP

Het is vandaag vrij zonnig met in de loop van de dag weer stapelwolken. Mogelijk valt er in de middag langs de oostgrens een regen- of onweersbui. Morgenochtend kunnen buirestanten uit Frankrijk zeer lokaal voor wat neerslag zorgen en is er in de loop van de middag kans op pittige onweersbuien.

Klaassen spreekt van het ‘thermisch hoogtepunt’ van de week. ,,Op de meeste plaatsen in ons land wordt het morgen ook zomers warm, in het oosten van het land kan het zelfs tropisch warm worden met maxima rond 30 graden. Later in de ochtend en vooral ‘s middags ontstaan verspreid over het land pittige regen- en onweersbuien. Daarbij is kans op veel regen in korte tijd, hagelstenen en zeer lokaal ook windstoten. De grootste kans op deze buien is in de zuidoostelijke helft van het land.”

Donderdag halen we bij lange na niet meer die hoge temperaturen van morgen. Regen- en onweersbuien verdrijven de laatste warmte uit ons land, waardoor we zeker voor een aantal dagen weer in de koelere lucht terechtkomen. De temperatuur ligt donderdag tussen 20 en 23 graden.

Rustig weer

Volledig scherm
De stranden liggen waarschijnlijk vol vandaag. © ANP

Vrijdag komt een uitloper van een hogedrukgebied bij ons op bezoek. ,,Buienvorming wordt daardoor de kop ingedrukt en er is weinig wind”, aldus Klaassen. ,,Wel zal het weerbeeld bestaan uit een afwisseling van zon en wolkenvelden. Uit dikkere bewolking is een spat regen niet helemaal onmogelijk.”

De temperatuur ligt vrijdag op de meeste plaatsen rond 21 graden. Dat zijn vrij normale temperaturen voor deze tijd van het jaar. De astronomische zomer, die vrijdag om 17.54 uur begint, zal dus rustig van start gaan”, zegt Klaassen.

Mogelijk weer wat warmer

Komend weekend wordt het mogelijk weer warmer. Zaterdag wordt het ongeveer 21 graden, zondag waarschijnlijk wat warmer.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP