Zorg zucht onder XXL patiënt: ‘Echt urgent probleem’
De helft van de Nederlanders is te dik. De zorg past zich aan met stevigere bedden en personeel gaat op cursus om zich niet te vertillen. Toch doen zich steeds vaker schrijnende situaties voor met extreem zware mensen die niet goed geholpen kunnen worden of zelfs niet welkom zijn.
Op een zomeravond gaat Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie, naar de spoedeisende hulp van het Nijmeegse ziekenhuis Radboudumc. Er is een 70-jarige man binnengekomen van wel 200 kilo, schatten ze daar. Met moeite hebben ze hem uit zijn huis en in een ambulance gekregen.
Olde Rikkert constateert forse uitdroging. ,,Maar wij hadden gezien zijn gewicht niet de geschikte materialen en te weinig personeel om hem op te nemen. Alleen de man omdraaien, zou de inzet van vier-vijf mensen vragen.”
Heb je overgewicht en ben je door uw gewicht wel eens vastgelopen in de zorg? Of werkt u in de zorg en merkt u dat overgewicht uw werk steeds meer beïnvloedt?
Deel je ervaring met verslaggever Wilma de Cort
De geriater geeft een vochtinfuus en belt naar een verpleeghuis in Rotterdam, gespecialiseerd in obesitas, extreem overgewicht. Maar daar doen ze geen spoedopname. ,,We besloten de man te wegen, wat bij deze mensen niet zomaar is gedaan.” Hij bleek geen 200, maar 140 kilo te wegen en dat konden ze in Nijmegen wél aan.
Een uitzonderlijke gebeurtenis die gelukkig goed afliep? Ja, zegt Olde Rikkert, want niet veel Nederlanders wegen zóveel. ,,Maar die groep groeit wel en we zien steeds vaker mensen met overgewicht waarbij het zoeken is naar de juiste zorg.” Bij het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate en het Radboudumc in Nijmegen merken ze dat het soms lastiger is om mensen met veel overgewicht goed te helpen.
Olde Rikkert spreekt van een ‘urgent probleem dat meer aandacht en opleiding behoeft’. ,,Zorgprofessionals moeten nagaan: wat doen we als we hier iemand met ernstig overgewicht binnenkrijgen? Hoe kunnen we dan aan speciale hulpmiddelen komen? Hebben we een bedweegschaal in huis? Over dat alles moeten we nadenken en protocollen maken. Nu wordt de zorg er te vaak door overvallen.”
Op een strandfoto in de jaren 70 zag je allemaal slanke mensen en een enkel buikje. Nu is het precies andersom
XL-rolstoel
Nederlanders worden gestaag dikker. De helft van de bevolking heeft overgewicht en van hen heeft 14 procent obesitas. Dick van de Beek van Dietz-Power, een Helmondse fabrikant van XL-hulpmiddelen, weet nog goed dat hij zijn eerste XL-rolstoel naar een vrouw bracht die uit schaamte niet meer haar huis uitkwam.
,,Ze kreeg van de gemeente een garage-achtig schuurtje naast haar huis, omdat die rolstoel zo breed was, dat die niet door de deur kon.” Dat was in 1999. Sindsdien ziet hij zijn afzetmarkt alleen maar groeien.
Als er niks verandert, zal in 2040, volgens onze overheid, 62 procent van de Nederlanders te dik zijn. De aantallen zijn sinds de jaren 90 alleen maar toegenomen. Een enorm probleem dat veel te weinig aandacht krijgt, vindt internist en hoogleraar obesitas, Liesbeth van Rossum.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
‘Kabinet boekt nauwelijks vooruitgang met kringloopeconomie, meer dwang nodig’
Er is meer dwang nodig om ervoor te zorgen dat het kabinet vooruitgang boekt met kringloopeconomie. Nu verandert er ‘nauwelijks’ iets. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) komt snel met strengere regels. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Sanderink nu definitief verbannen bij Centric, het bedrijf dat hij eigenhandig opbouwde
De omstreden zakenman Gerard Sanderink wordt definitief verbannen bij zijn ict-bedrijf Centric. Hij is niet langer welkom bij aandeelhoudersvergaderingen van het bedrijf, waarvan hij de enige aandeelhouder is. Dat vonniste de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam vandaag. -
Eigenaar weigert voor hond met ernstige huidallergie te zorgen, overheid grijpt in: ‘Dier heeft intense jeuk’
Een hond met een zeer ernstige huidallergie is vrijdag weggehaald bij zijn baasje omdat deze weigerde voor het dier te zorgen. Het dier is overgebracht naar een geheime opvangplek waar de hond de zorg krijgt die nodig is.
-
UPDATE
Overleg tussen OM en Extinction Rebellion levert niets op, plan om A12 te blokkeren blijft
Het overleg tussen Extinction Rebellion en het Openbaar Ministerie over de aangekondigde blokkade van de snelweg A12 in Den Haag heeft niks opgeleverd. De klimaatactiegroep weigert op verzoek van de gemeente naar het Malieveld uit te wijken en houdt vast aan de plannen om zaterdag rond het middaguur de snelweg A12 in Den Haag te blokkeren. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Zorginstelling zet geliefde collega Fenny (63) op straat, omdat ze jonge collega ‘corrigeert’: ‘Ik ben vernederd’
Wanneer een nieuwe collega het vertikt maaltijden voor de bewoners van woonzorgcentrum De Venus in Zwolle uit de koeling te halen doet Fenny Siemerink (63) het zelf. Als ze er even later wat van zegt, wordt haar ‘agressie’ en ‘grensoverschrijdend gedrag’ verweten. Op non-actief gezet staat Siemerink nu tegenover werkgever Driezorg in de rechtbank. En zij niet alleen.