Volledig scherm
De komst van een toppoliticus uit Eritrea naar Nederland leidt tot onrust in politiek Den Haag. © AFP

'Zorgen om komst tweede man Eritrea naar Nederland'

De komst van een toppoliticus uit Eritrea naar Nederland leidt tot onrust in politiek Den Haag. De tweede man van de regeringspartij PFDJ is later deze week vermoedelijk te gast op een bijeenkomst van de Europese afdeling van zijn partij.

Dat melden het radioprogramma Argos en platform OneWorld. De PFDJ is de enige partij die is toegestaan in Eritrea. Het regime wordt al jaren bekritiseerd vanwege schendingen van de mensenrechten en uitbuiting van de bevolking. Ook heeft Den Haag al meerdere malen geklaagd over de ‘lange arm van Asmara’, de hoofdstad van het land.

Argos en OneWorld hebben inzage gehad in vertrouwelijke e-mails die zijn uitgewisseld tussen verschillende ministeries in Den Haag. Daaruit zou blijken dat de 13e Europese YPFDJ-conferentie, de Europese jongerentak van de PFDJ, dit jaar in Nederland wordt gehouden. Het is de jaarlijkse bijeenkomst van die partij. De Nederlandse afdeling bevestigt de bijeenkomst, maar houdt de locatie vooralsnog geheim.

'Dienen van de gemeenschap'

Als eregast zou Yemane Gebreab komen, de tweede man van de partij, die direct onder de president valt. Doorgaans komen er zo’n 650 mensen op de bijeenkomst af. Die is, volgens de YFPDJ, bedoeld om ‘Eritrese jongeren te activeren en actief te betrekken bij het dienen van hun gemeenschappen en het dienen van het belang van Eritrea.’

De ministeries in Den Haag zien daar vooral een poging in om de grip van het regime op de Eritreeërs in Europa te vergroten. De afgelopen jaren zijn berichten naar buiten gekomen dat Eritreeërs in Europa onder druk worden gezet om geld over te maken naar het land. Er wonen in Nederland zo’n 20.0000 Eritreeërs. De afgelopen twee jaar is dat aantal flink gestegen door nieuwe vluchtelingen uit het land.

Turkije-rel

Uit de e-mails blijkt dat Nederland onderzoekt of het de komst van Gebreab kan tegenhouden. Daarmee roept de situatie sterke overeenkomsten op met de komst van twee Turkse ministers naar Nederland eerder dit jaar. Politiek Den Haag probeerde te voorkomen dat zij hier campagne zouden voeren voor het Turkse referendum. 

Volledig scherm
Yemane Gebreab, de tweede man van de YFPDJ. © EPA