Zware onweersbuien en veel neerslag zorgen voor flinke overlast in hele land

Heel het land heeft te maken met flink wat overlast van hevige neerslag. Het KNMI heeft code geel afgegeven vanwege stevige onweersbuien met mogelijk hagel en lokaal veel regen in korte tijd. Vooral in de regio rond Hilversum lijkt er veel overlast te zijn. Op Twitter zijn veel berichten te vinden over wateroverlast.

Het meteorologisch instituut gaf eerder vandaag al aan dat er binnen korte tijd twintig tot dertig millimeter regen kon vallen. Daar bleek geen woord aan gelogen; veel straten stonden binnen de kortste keren onder water. In Hilversum liep ook een deel van het kantoor van BNNVara vol water.

Op twee plekken in Brabant is de bliksem ingeslagen in woningen. De bewoners van een van de huizen waren niet thuis op het moment dat er brand uitbrak door de inslag. Zij zijn op vakantie. De schade in hun woning is groot.

Ook op de weg is het oppassen geblazen, zo waarschuwt de ANWB. Er staat inmiddels meer dan 500 kilometer file in het land. Via Burgernet waarschuwt de politie Hilversum voor weggedreven putdeksels. Ook worden automobilisten verzocht hun rijstijl aan te passen aan de extreme omstandigheden.

Het wordt droger

Er is gelukkig beter weer op komst. Morgen wisselen wolken en zon elkaar af, hoewel ook dan nog een enkele verdwaalde bui kan vallen. ,,Met een middagtemperatuur van 19 graden in de kop van Noord-Holland tot 21 in het zuidoosten van het land is het vrij fris zomerweer”, aldus meteoroloog Diana Woei van Weerplaza

Zondag blijft de matige noordelijke wind koele lucht met wolkenvelden aanvoeren. Het wordt zelfs nog iets frisser dan morgen met in het noorden hooguit 17 graden als maximumtemperatuur. In Limburg en het oosten van het land kan het kwik in de middag nog wel naar 20 of 21 graden stijgen.

Volledig scherm
Dreigende wolken boven Amsterdam gezien vanaf de snelweg A2 vanuit Utrecht. © ANP

Geleidelijk warmer

Volgende week blijft het nog aan de frisse kant. Wel blijft het in de eerste helft van de week droog, maar nog steeds trekken wolkenvelden van noord naar zuid over ons land. De zuidelijke provincies krijgen de meeste zonuren. Op woensdag beleven we overal in het land een warme dag met maxima van 21 tot 24 graden.

In de tweede helft van de week krijgen we meer warme dagen, maar wordt het wel wisselvallig met soms een paar buien.

  1. Te hard rijden, smartphones en alcohol: meer verkeersongelukken door minder politiecontrole

    Te hard rijden, smartpho­nes en alcohol: meer verkeerson­ge­luk­ken door minder politiecon­tro­le

    Het aantal verkeersongelukken is de afgelopen vijf jaar toegenomen. Dat komt vooral doordat automobilisten te snel rijden, afgeleid zijn (door smartphones) of alcohol op hebben. Bij de ongelukken vielen ook meer doden, blijkt uit het vandaag uitgekomen rapport van de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Een logische verklaring voor het gedrag van bestuurders is de afname van de handhaving van verkeersregels door de politie, aldus het onderzoeksinstituut.