Volledig scherm
© AFP

Zwitserse justitie verdenkt stamcelbedrijf Cryo-Save van fraude en verduistering

Justitie in Zwitserland doet onderzoek naar het van oorsprong Nederlandse stamcelbedrijf Cryo-Save. De onderneming, die eerder deze maand in opspraak kwam na een publicatie van deze site, wordt onder meer verdacht van verduistering, crimineel wanbeheer, failissementsfraude en het overtreden van de transplantatiewet.

Dat meldt het Openbaar Ministerie in Zwitserland. Voormalig topman Frederic Amar heeft in het kader van het onderzoek een maand vastgezeten, melden meerdere bronnen aan deze site. Zelf wil hij dat niet bevestigen. Esperite, het voormalig moederbedrijf van Cryo-Save, bevestigt wel dat Cryo-Save en Amar onderwerp zijn van strafrechtelijk onderzoek.

Cryo-Save bewaarde navelstrengmateriaal van pasgeboren kinderen. Het bedrijf werd begin deze eeuw opgericht in Zutphen. Ouders die het materiaal laten opslaan, hopen dat het materiaal in het geval van een ernstige ziekte van pas kan komen. De methode is wetenschappelijk omstreden. Toch werden enkele honderdduizenden ouders, onder wie een paar duizend Nederlanders, klant van het bedrijf.

Vorig jaar verplaatste Cryo-Save het stamcelmateriaal, dat voor het grootste deel opgeslagen lag in België en Zwitserland, naar een bedrijf in Polen. Het bedrijf sloot daarvoor een deal met het Poolse bedrijf Famicord. Dit gebeurde zonder toestemming van de ouders. Een klein deel van de stamcellen ging niet naar Polen, maar naar Portugal. Ook staat één stikstoftank met stamcellen nog in Nederland.

Regels

Oud-topman Amar stelt dat hij de regels gevolgd heeft bij het verplaatsen van de navelstrengen. Op de website van moederbedrijf Esperite, waaraan Amar nog steeds leiding geeft, heeft hij documenten gepubliceerd waarin het transport bij de Zwitserse autoriteiten wordt gemeld. Desondanks zijn de Zwitsers van mening dat zijn bedrijf niet de regels gevolgd heeft. Ook de autoriteiten in België onderzoeken het transport naar Polen.

Veel ouders hebben nog steeds geen idee waar het stamcelmateriaal van hun kinderen is. Het materiaal is ondertussen inzet van een strijd tussen Famicord en CSG Bio, een bedrijf uit Dubai.

Het meeste stamcelmateriaal bevindt zich momenteel in een lab in de Poolse hoofdstad Warschau
Volledig scherm
Het meeste stamcelmateriaal bevindt zich momenteel in een lab in de Poolse hoofdstad Warschau © AFP

Beurshandel

Nadat deze site had bericht over de chaos bij het bedrijf, legde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de handel in het aandeel Esperite op de beurs van Amsterdam stil. De AFM droeg het bedrijf op openheid van zaken te geven. Gisteravond voldeed Esperite aan die eis. In een persbericht stelt het bedrijf dat de Zwitserse autoriteiten van ‘verschillende klanten en derde partijen’ meldingen ontvangen hebben over het transport naar Polen.

Volgens Esperite zijn Cryo-Save en Amar onschuldig totdat het tegendeel bewezen is. ,,Dit proces geeft Frederic Amar de kans te bewijzen dat Cryo-Save en hijzelf altijd aan hun verplichtingen voldaan hebben en transparant zijn geweest. We hebben vertrouwen en verwachten een positieve uitkomst.”

Vanochtend is de handel in het aandeel Esperite weer hervat. Meteen na opening van de handel verloor het aandeel bijna 30 procent van zijn waarde. In de loop van de dag herstelde de koers zich enigszins.