Volledig scherm
Sigarettenpeuken in een asbak. © Thinkstock

Hawaï wil af van sigaretten: vanaf 2024 alleen nog te koop voor 100-jarigen

In de Amerikaanse staat Hawaï ligt een radicaal wetsvoorstel op tafel. Beleidsmakers stellen voor de leeftijd waarop iemand legaal sigaretten mag kopen elk jaar met een decennium op te hogen, totdat in 2024 alleen nog maar honderdjarigen legaal sigaretten kunnen kopen.

Sinds 2016 mogen in de staat alleen mensen van 21 jaar of ouder nog legaal sigaretten kopen; als dit wetsvoorstel erdoor komt, wordt die grens volgend jaar al verhoogd naar 30 jaar.

In 2021 wordt de legale grens om sigaretten te kopen dan 40 jaar en in de daaropvolgende jaren komt daar steeds een decennium bij (50 jaar in 2022, 60 jaar in 2023) tot in 2024 een sprong wordt gemaakt naar de leeftijd van honderd jaar. De opgetrokken leeftijdsgrens zal enkel voor sigaretten gelden en niet voor sigaren, e-sigaretten of pruimtabak.

Dodelijkste object uit geschiedenis van de mens

,,De wetgevende macht vindt dat de sigaret een van de dodelijkste objecten in de geschiedenis van de mens is”, begint het wetsvoorstel, dat door de Democraat Richard Creagan, een spoedarts, wordt gesponsord. ,,We hebben een groep mensen die zwaarverslaafd is gemaakt door een verschrikkelijk slechte industrie die mensen tot slaaf gemaakt heeft van een product waarvan ze weten dat het dodelijk is”, legt hij uit aan de Hawai Tribune-Herald.

Op dit moment krijgt de staat Hawaï jaarlijks zo’n honderd miljoen dollar aan belastinginkomsten binnen dankzij sigaretten. De geleidelijke ban op tabak geeft de staat tijd om andere bronnen van inkomsten te zoeken.

 1. Bodybuilder laat met olie gevulde megabiceps weghalen: ‘Raar hoor, die dunne armen’

  Bodybuil­der laat met olie gevulde megabiceps weghalen: ‘Raar hoor, die dunne armen’

  Kirill Tereshin (23), een Russische bodybuilder met biceps die door synthetische olie-injecties minstens zo groot als een voetbal zijn geworden, is in een ziekenhuis in Moskou geopereerd aan zijn opgezwollen armen omdat een deel van zijn spieren begon af te sterven. Bij de ingreep is volgens Tereshin ongeveer anderhalve kilo zo goed als dood weefsel verwijderd. ‘Popeye’ moet nog twee of drie keer onder het mes om de rest weg te laten halen.
 2. Yorkshire terriër verpletterd nadat koerier zwaar postpakket over schutting gooide

  Yorkshire terriër verplet­terd nadat koerier zwaar postpakket over schutting gooide

  Een echtpaar uit het stadsdeel Venice in Los Angeles is in diepe rouw gedompeld, omdat hun zo geliefde Yorkshire terriër Cooper onlangs is verpletterd door een loodzwaar postpakket dat een kennelijk zeer gehaaste koerier over de schutting van hun tuin liet vallen. Ze eisen dat bezorgdienst FedEx de verantwoordelijke medewerker op het matje roept en personeel nadrukkelijk wijst op de mogelijke gevaren van het te hardhandig deponeren van bestellingen.
 3. Senior met extreme verzamelwoede 15 uur lang begraven onder ingestorte berg eigen zooi

  Senior met extreme verzamel­woe­de 15 uur lang begraven onder ingestorte berg eigen zooi

  Een seniore vrouw met extreme verzamelwoede uit een buitenwijk van de Australische stad Sydney is gisteren letterlijk bedolven onder haar eigen troep. Volgens lokale media stortte een gigantische berg opgestapelde persoonlijke bezittingen plotseling in. De zooi die bovenop de zogenoemde hoarder belandde bleek zo zwaar dat het slachtoffer zich met geen mogelijk kon bevrijden. De fragiele bejaarde zou minstens 15 uur, kermend van de pijn, klem hebben gelegen onder de zelf veroorzaakte vuilnisbelt.