Volledig scherm
De gorilla's Ndakasi en Matabishi op de foto met rangers Mathieu Shamavu en Patrick Sadiki. © Elite Anti Poaching Unit and Combat Trackers/Mathieu Shamavu

Hilarische gorillaselfie is allesbehalve ‘gewone dag op kantoor’

‘Doorlopen maar, hier is niets te zien’, lijken de berggorilla's Ndakasi en Matabishi van het Congolese Virunga-park te willen zeggen. Beide mensapen staan erbij alsof het poseren voor een foto de normaalste zaak van de wereld voor hen is. Parkwachter Mathieu Shamavu, die het wonderlijke plaatje op Facebook zette, schrijft erbij: ‘een gewone dag op kantoor'. Maar niet iedereen is overtuigd van de echtheid van de apenselfie.

Patrick Sadiki Sadiki

Patrick Sadiki Sadiki updated his cover photo.

Ndakasi en Matabishi zijn in het nationale park Virunga grootgebracht, nadat stropers hun moeders doodden in de zomer van 2007. Toen de beide weesjes werden gevonden door leden van de Elite Anti Poaching Units and Combat Trackers waren ze amper twee en vier maanden oud. Kort daarna werden ze overgebracht naar het opvangcentrum Senkwekwe. Het duo is er nooit meer weggegaan en ze zien de verzorgers als hun ouders.

Het nadoen van hun gedrag, zoals poseren voor een foto, is daar het gevolg van, zo vertelt de parkleiding aan BBC News. ,,Ze imiteren de mensen door op twee benen rond te lopen, dat is hun manier om te leren ‘mens’ te zijn’’, zegt adjunct-directeur Innocent Mburanumwe. Toch is de hilarische foto niet alledaags, zoals het bijschrift doet vermoeden. Ook Mburanumwe was verrast, ,,Normaal gesproken, gebeurt dit niet. Daarom is het zo enorm grappig.’’ 

Niet gefotoshopt

Patrick Sadiki Sadiki

Patrick Sadiki Sadiki updated his cover photo.

Hoe relaxt de beide gorilla's er op twee benen ook bij mogen staan, toch gelooft niet iedereen wat hij op het plaatje ziet. ,,Ik weet zeker dat dit gefotoshopt is’’, schrijft iemand in de commentaren. ‘Niet gefotoshopt’ is het antwoord van de beheerder van de pagina. De rechtopstaande apen, en daarmee het goede werk van de anti-stropers unit in het Virunga-park, halen heel wat likes binnen. De foto werd al 20.000 keer gedeeld.

Virunga, dat 7.800 vierkante kilometer groot is, staat op Unesco's Werelderfgoedlijst. Het herbergt meer dan een derde van de wereldpopulatie berggorilla’s. De parkwachten roepen op tot het doen van een donatie aan het nationale park, dat pas sinds februari weer open is voor toeristen. Het was negen maanden gesloten was wegens de onveilige situatie in de regio. Sinds 1996 zijn meer dan 130 parkwachten gedood door stropers of rebellen.

The Elite AntiPoaching Units And Combat Trackers.

ANOTHER DAY AT THE OFFICE... Photo: Ranger Mathieu Shamavu (c) NOTE: UNAUTHORIZED USE OF THIS PHOTO WILL BE REPORTED TO FACEBOOK

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.
  2. Gewichtheffer van 444 kilo zoekt droomvrouw: ‘Graag fors gebouwd anders verpletter ik haar’

    Gewichthef­fer van 444 kilo zoekt droomvrouw: ‘Graag fors gebouwd anders verpletter ik haar’

    Arbab Khizer Hayat, een 27-jarige en 444 kilo zware gewichtheffer uit de Pakistaanse stad Mardan, is naarstig op zoek naar een vrouw in zijn leven. De kolossale krachtpatser stelt wel een paar eisen aan zijn toekomstige echtgenote. Ze moet minimaal 100 kilo wegen en een lengte hebben van 1,90 meter. ,,De bijna driehonderd vriendinnen die ik de afgelopen jaren had, waren allemaal te licht gebouwd en klein van stuk waardoor ze het risico liepen door mij te worden verpletterd.”