Volledig scherm
Sahar Tabar © Instagram

Iraanse lookalike van Angelina Jolie opgepakt wegens godslastering

De Iraanse autoriteiten hebben Sahar Tabar opgepakt, de 22-jarige Instagramster die bekendstaat als de ‘Iraanse Angelina Jolie-lookalike’. Ze wordt volgens het persbureau Tasnim onder meer beschuldigd van godslastering en het aanzetten tot geweld.

Sahar Tabar zorgde twee jaar geleden voor een golf van ontzetting toen ze op Instagram beelden plaatste waarop ze uitgemergeld te zien was met opgespoten lippen en uitpuilende ogen. Ze zei dat ze koste wat het kost wou lijken op de Amerikaanse actrice Angelina Jolie. Niet veel later gaf ze toe dat het om ‘fake news’ ging. De beelden waren het resultaat van een hele reeks bewerkingen in Photoshop in combinatie met zware make-up.

De Iraanse Instagramster werd onlangs door de politie opgepakt, aldus het persbureau Tasnim. Ze wordt beschuldigd van godslastering, het aanzetten tot geweld en het illegaal verwerven van eigendom. Wat ze precies heeft gedaan is niet duidelijk. Ook zou ze zich niet aan de kledingvoorschriften van het land hebben gehouden en heeft ze jongeren aangemoedigd om corruptie te plegen. Haar Instagramaccount is intussen verwijderd.

Op godslastering staat in Iran naar verluidt de doodstraf, zoals onder meer valt te lezen in het rapport Freedom of Thought van de International Humanist and Ethical Union.

Tralies

Het is niet de eerste keer dat er een jonge vrouw die populair is op sociale media wordt gearresteerd in Iran. De 19-jarige Maedeh Hojabri verdween vorig jaar achter de tralies omdat ze dansfilmpjes had gepost op YouTube. Maedeh Hojabri zette in totaal meer dan 300 video’s online, waarin ze zonder hoofddoek danste. Volgens de Iraanse autoriteiten betekende dat een inbreuk op de openbare kuisheid. 

Drie jaar geleden arresteerde de politie eveneens acht vrouwen voor het maken van Instagramfoto’s zonder hoofddoek. In 2014 werden drie jongens en drie meisjes gearresteerd omdat ze Pharrel Williams’ megahit Happy hadden geplaybackt en de video hadden verspreid via YouTube. Zij werden veroordeeld tot een celstraf van een jaar en negentig zweepslagen.

In Iran mogen vrouwen niet in het openbaar dansen. Ook zijn ze verplicht om in het openbaar een hoofddoek te dragen. Instagram is het enige populaire sociale netwerk dat toegankelijk is in Iran. In het land zijn Facebook, Twitter en YouTube geblokkeerd, al gebruiken miljoenen Iraniërs de sites alsnog via VPN en andere digitale omwegen.

 1. Bodybuilder laat met olie gevulde megabiceps weghalen: ‘Raar hoor, die dunne armen’

  Bodybuil­der laat met olie gevulde megabiceps weghalen: ‘Raar hoor, die dunne armen’

  Kirill Tereshin (23), een Russische bodybuilder met biceps die door synthetische olie-injecties minstens zo groot als een voetbal zijn geworden, is in een ziekenhuis in Moskou geopereerd aan zijn opgezwollen armen omdat een deel van zijn spieren begon af te sterven. Bij de ingreep is volgens Tereshin ongeveer anderhalve kilo zo goed als dood weefsel verwijderd. ‘Popeye’ moet nog twee of drie keer onder het mes om de rest weg te laten halen.
 2. Yorkshire terriër verpletterd nadat koerier zwaar postpakket over schutting gooide

  Yorkshire terriër verplet­terd nadat koerier zwaar postpakket over schutting gooide

  Een echtpaar uit het stadsdeel Venice in Los Angeles is in diepe rouw gedompeld, omdat hun zo geliefde Yorkshire terriër Cooper onlangs is verpletterd door een loodzwaar postpakket dat een kennelijk zeer gehaaste koerier over de schutting van hun tuin liet vallen. Ze eisen dat bezorgdienst FedEx de verantwoordelijke medewerker op het matje roept en personeel nadrukkelijk wijst op de mogelijke gevaren van het te hardhandig deponeren van bestellingen.
 3. Senior met extreme verzamelwoede 15 uur lang begraven onder ingestorte berg eigen zooi

  Senior met extreme verzamel­woe­de 15 uur lang begraven onder ingestorte berg eigen zooi

  Een seniore vrouw met extreme verzamelwoede uit een buitenwijk van de Australische stad Sydney is gisteren letterlijk bedolven onder haar eigen troep. Volgens lokale media stortte een gigantische berg opgestapelde persoonlijke bezittingen plotseling in. De zooi die bovenop de zogenoemde hoarder belandde bleek zo zwaar dat het slachtoffer zich met geen mogelijk kon bevrijden. De fragiele bejaarde zou minstens 15 uur, kermend van de pijn, klem hebben gelegen onder de zelf veroorzaakte vuilnisbelt.