Volledig scherm
Katie Holley en de kakkerlak die 's nachts in haar oor was gekropen. © AP

Kakkerlak nestelt zich in oor van Amerikaanse en blijft daar 9 dagen zitten

Kakkerlakken zijn dol op warme, vochtige plekken. Dat heeft de 29-jarige Katie Holley uit de Amerikaanse staat Florida geweten. 

Op 14 april werd Holley 's nachts plots wakker met een rare sensatie in haar oor. Ze voelde ook iets bewegen, alsof wat het ook was steeds dieper wilde, en ze hoorde een vreemd 'ritmisch' geluid. Holley en haar man hadden vorig jaar samen hun eerste huis gekocht. Een ideaal optrekje, maar helaas ontkwamen ook zij niet aan de vliegende kakkerlakken waar Florida om bekend staat.

Bezorgd ging ze naar de badkamer en begon ze met een wattenstaafje in haar oor te porren. Aan het watje hingen donkerbruine stukjes die eruit zagen als poten en Holley raakte in paniek. Haar man Jordan schoot te hulp en keek met een zaklamp in haar oor. Daar zat de dader. Met een pincet slaagde hij erin nog enkele poten te verwijderen, maar het beest zat te diep. 

In het ziekenhuis werd lidocaïne in het insect gespoten. Ze voelde hoe de kakkerlak wriemelde en vocht tegen het middel, tot het na twee minuten stopte met bewegen. De dokter haalde drie stukken kakkerlak uit haar oor en liet ze aan Holley en haar man zien. Daarna mocht ze naar huis. "Dit is iets wat heel vaak gebeurt. Je hoeft geen specialist te raadplegen", zeiden ze. Onderweg stopten Katie en haar man in de supermarkt om oordoppen te kopen. 

De dagen erop was ze er toch nog niet gerust op. Haar oor voelde vreemd aan, zeker wanneer ze geeuwde. Misschien was er wax van de oordoppen blijven steken, dacht ze, en ging op controle bij haar huisarts.

De arts voerde enkele keren een oorspoeling uit en keek nog eens goed: ze zag een poot zitten. Na meerdere spoelingen kwamen stukjes kakkerlak naar buiten. De dokter verwees Holley terug naar het ziekenhuis.

Holley probeerde zich te herinneren hoeveel de spoedarts de week ervoor had verwijderd en hoopte dat er gewoon nog een poot vastzat. Uit haar oorkanaal trok de specialist uiteindelijk niet een pootje, maar het lijf, de kop en antennes van een volgroeide kakkerlak die 9 dagen lang in haar oor had gehuisd. 

De vrouw kan zich niet voorstellen dat ze ooit weer zonder oordoppen zal slapen, schrijft ze in een essay over de traumatische ervaring.. 

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.